15

сеп.

Наистина ли е невъзможно да кихаме с отворени очи?

Вероятно сте чували повече от веднъж, че е невъзможно да кихаме с отворени очи. Нека разберем дали това е вярно

Възможно ли е да кихаме без да затваряме очите?

Алергологът Дейвид Хастън, заместник-декан на Хюстънския отдел на Тексаския колеж по медицина A&M, отбеляза, че технически човек може да киха с отворени очи, но би било трудно и опасно. Когато кихаме, мускулите ни изпитват спазми. Тоест тези мускули, които са отговорни за движенията на очите, се свиват и да останат отворени е много проблематично. Можете да опитате, но усилията, които трябва да положите, може да ви навредят.

Хастън заяви, че тези действия са несъзнателни и рефлексивни и освен това са отбранителни.

Защо изобщо кихаме?

Хората кихат единствено, за да се отърват от частици, които по една или друга причина дразнят носната лигавица. Това може да е прах, вирус или микроорганизми, които причиняват алергична реакция. Тоест, по всякакъв начин се опитваме да се отървем от това, от което не се нуждаем. Така, например, когато има вирус, тялото се опитва да се отърве от него и да предотврати разпространението му по-нататък, по-ниско в дихателните органи.

Защо е опасно да оставяме очите си отворени докато кихаме?

Д-р Владимир Зайцев

Когато човек не затвори автоматично клепачите, всичко, което излиза при кихане, включително различни патогенни микроорганизми, може да попадне върху лигавицата на окото, което може да причини възпаление. Вероятно затова има такъв рефлекс като затваряне на очите. Ако тялото се отърве от ненужните неща, които попадат върху лигавицата на носа, тогава абсолютно няма нужда същото нещо да попадне втори път върху лигавицата на очите.

Опасно ли е да кихаме в себе си със запушен нос и затворена уста?

Да, опасно е. Отоларингологът д-р Владимир Зайцев каза, че алергените и инфекциите не трябва да се пазят в себе си, те трябва „да бъдат изкихани“.

Според лекаря кихането със затворен нос и уста може да увреди слуховите органи, тъй като слузта може да навлезе в слуховите тръби под налягане.

Друга опасност е навлизането на микроби в параназалните синуси. Там също може да възникне възпаление и в резултат на това да се развият заболявания като хрема, синузит и т.н.

В допълнение, такова кихане може да причини повишено вътречерепно налягане и кървене от носа.

Могат ли очните ябълки да изпаднат при кихане?

Тук еднозначният отговор е не. Професор Хастън нарече този мит далеч от реалността. Това е просто история на ужасите, използвана, за да плаши лековерните интернет потребители.

Източник: www.theguardian.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts