5

фев.

Мъките на най-богатите държави. Тука има много пари… и нищо друго!

Нефтът и газта направиха Катар най-богатата държава в света, толкова богата, че само за стадионите за Световното първенство по футбол през 2022 г. са похарчени 200 милиарда долара.

Резултат с изображение за доха

Би Би Си пише обаче, че неограниченото богатство не е донесло кой знае колко щастие на малкото емиратство, тъй като създава обществени различия, които не са по вкуса на всички.
Ако дойдете тук през април или май, когато температурата в Доха все още е поносима, ще видите местните семейства как релаксират във вечерните часове на брега на Персийския залив. Лятото в Катар трае от май до септември, а температурите всеки ден са над 38 градуса, като често стигат и 47. Приятните разходки са възможни през септември и октомври.

 

Резултат с изображение за Катар

Изгледът на катарската столица се е променил много през поледните няколко години: кули от стомана и стъкло изникнаха една до друга на място, където доскоро имаше само пясъчен бряг.
„Станахме граждани,“ споделя за Би Би Си Калтам ел Ганим, професор по социология на Университета на Катар. „Нашият обществен и стопански живот се промени. Семействата все повече се разделят, преобладава потребителската култура.“

 

Резултат с изображение за Катар

Катар е най-богатата държава в света с БВП на глава от 105 000 долара. Следват го Лихтенщайн с около 90 000, Бермуда 86 000, Макао 82 000 и Люксембург с 80 000. Според ЦРУ около 14 на сто от домакинствата в Катар са доларови милионери, а през 2015 г. безработицата е била само 0,1 на сто.

 

Резултат с изображение за Катар

Преди по-малко от век, в Катар живеели в крайна сиромашия. Използването на природните богатства е започнало през 40-те години на миналия век, а преди това местните преживявали от риболов и вадене на бисерни перли. Катар днес разполага с третия световен резерв от природен газ, а резервите от нефт са 15 милиарда барела.

Резултат с изображение за qatar

Образованието е безплатно, както и здравните услуги. Работата е гарантирана, а също и жилището. Водата и тока са безплатни. В Катар няма данъци, и чужденците също не плащат такива.

Резултат с изображение за qatar

Изглежда като рай, остава обаче въпросът как тези бързи промени са повлияли на обществения живот. Би Би Си отбелязва, че в Доха почти всеки се чувства притиснат. Градът е един голям строеж, цели квартали се градят, или разрушават. Заради това повечето местни са в постоянен стрес. Според местни медии, 40 процента от браковете завършват с развод. Повече от две трети възрастни и деца страдат от наднормено тегло.

 

Резултат с изображение за qatar

В общество, в което гражданите на Катар са малцинство – съотношението е седем към едно. Местните твърдят, че расте фрустрацията на младите, че чужденците им взимат най-добрите работни места. От общо 1 800 000 жители, само 280 000 са катарчани.

Разрешенията за строеж на къща се получават много бързо, а държавата дава половината пари. Това обаче е привилегия на местните. За чужденците има изграден изкуствен остров край Доха на име Перла, където апартаментите струват от половин милион долара нагоре.

 

Резултат с изображение за qatar

И въпреки всичко остава усещането, че нещо много важно липсва, продължава Би Би Си.
Животът на средното катарско семейство е коренно променен. Децата се отглеждат от гледачки от Филипините, Непал, Индонезия, културният шок и фрустрацията растат.

 

Резултат с изображение за qatar

Ум Калаф, жена на 60 години, чието лице е покрито, казва, че животът бил прекрасно прост в нейната младост. Сега е изгубено чувството за семейственост, твърди тя.

Катар е абсолютна монархия, в която от средата на 19 век управлява династията Ал Тани, която прогонила бахрейнските, османските и британските окупатори, независимостта на страната е обявена през 1971 г.

Резултат с изображение за qatar

От миналата година държавата се управлява от осмия емир Тамим бин Хамад ал Тани. Най-младият арабски лидер, който е на 34 години е недосегаем за всякакви критика, включително от медиите.

 

.Резултат с изображение за qatar

Алкохолът в Катар е позволен само на определени места. Тези места по време на Световното ще се наричат зони за забава.

Катар има само една съседка – Саудитска Арабия, с която има подписан договор за взаимна военопомощ. В Катар има и американска въздушна база. Когато става въпрос обаче за борбата с тероризма, Катар има най-лоши резултати.

 

Резултат с изображение за qatar

В същото време емиратът практикува агресивна, нападателна и тайна политика и е склонен да финансира различни бунтовнически и ислямистки движения: Хамас в Близкия изток, Мюсюлманските братя в Египет, бунтовниците от Арабската пролет. Срещу кандидатурата му за световното върви проверка, тъй като има сериозни съмнения за голяма корупция.

 

Резултат с изображение за qatar locals

Абсолвентката по журналистика Мариам Дархудж отбелязва, че с наближаването на Световното първенство, хората в Катар са уплашени. „Изведнъж целият свят ще ни види. Ние сме затворено общество, а тези хора ще дойдат със своите различия. Тогава как ще запазим нашите ценности?“
Фермерът Али ел Джехани поднася на гостите си топло камилско мляко и смята, че развитието на Катар става прекалено бързо.

Резултат с изображение за qatar farmer

„Преди забогатявахме, когато работехме, а бяхме бедни, когато не работехме – това време, поне за нас, беше време за нормални хора и човешки отношения, беше много по-добре.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts