25

май

Музиката дава сили на имунитета

С музиката, която харесвате, може да подобрите имунната си система, твърдят изследователите Мона Лиза Чанда и Даниел Левитин

woman with headphones

Те са анализирали и съпоставили резултатите в повече от 400 проучвания как музиката предизвиква специфични неврохимични процеси.

Двамата канадски учени от университета „Макгил“ са установили, че музиката безспорно намалява тревожността при стрес. Понеже носи удоволствие, може да се използва като мотивация например при борба с хранително разстройство. А
понеже помага за създаване на доверие, е полезна за социална адаптация.

Всички тези ефекти се дължат на това, че музиката съдейства за освобождаването на допамин, кортизол,серотонин и окситоцин в кръвта. По тази причина се твърди, че тя може да успокоява дори силна болка.

Според друго изследване полезна за здравето е не само музиката, която повдига настроението, а и тъжната. Учените наричат това ефект на катарзис, т.е. пречистване. Тъжните мелодии карат човек да плаче, а сълзите са психофизиологически успокояващи. Така се оказва, че тъжните мелодии носят удоволствие.

„Музиката е толкова сложна форма, че човек може да види своя живот отразен в нея. Слушателите можеха да се идентифицират с героя от тъжната песен и да се усетят така, сякаш певецът познава техните нещастни преживявания. Това ги караше да се почувстват разбрани и утешени, което от своя страна им носи удоволствие“, обясняват изследователите резултатите от експериментите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts