11

мар.

Може ли тялото ни да привлича и отблъсква парите?

С изучаването на взаимовръзките на телесното и психическото се занимава телесно ориентираната психотерапия


Тя изследва взаимозависимостта на сферите на живота и състоянието на тялото. За всеки актуален проблем тялото отговаря с напрежение, което бива хронично или временно. Хроничното напрежение (блокировките) показва устойчиви поведенчески стереотипи на човека. Временното е реакция на внезапно възникнал и не докрай отработен проблем.

Зоните на парите в тялото са четири. Едната е свързана с начина на получаването на пари,, другата – с това, къде отиват те, третата — с натрупването, четвъртата – с умението да се превръщат парите в богатство.

Първата зона на парите е шията. Оценете състоянието й. Можете ли свободно, без напрежение и пукане да въртите главата си? Ако да – тогава също така лесно ще можете да видите различните начини за получаване на пари. Шията на човека е зоната на възможностите и свободата на избор. Свободната, подвижна, неблокирана шия говори, че всичко е наред с избора.

Свободната шия придава на тялото жизненост, а на самия човек – бързина на реакциите. Най-вероятно сте роден ръководител, администратор или топмениджър. Във всеки случай не би трябвало да имате проблем с парите.

Хората с блокирана шия гледат само направо. Това е погледът на подчинения, на офицера или войника; погледът на човек, който се движи само напред, игнорирайки всички новости и пречки. Което може би е оправдано на плаца, но е недопустимо в бързо променящия се финансов свят, където често успехът се осигурява от отдадеността на човека към работата и способността му да взема решения.

Анализирайте своите финансови сценарии. Може би сте упорити и недоверчиви, често се съпротивлявате и в отговор срещате съпротивата на своите клиенти, ако работите е хора. Не се ли увличате прекалено по едни и същи технологии? Не сте ли завладени напълно само от една финансова схема, която започвате да натрапвате на всички?

„Гледай натам и само натам”, сякаш казва тялото ви. Важно е да знаете, че в телесно-психическата структура на човека трудно може да се проследи кое е първично и кое – вторична Случва се човекът в началото да е закрепостен, буквално да задръства тялото си, а то чрез своето напрежение създава устойчиви психологически блокове. Среща се и обратният случай – психологическа травма или настройка закрепват напрежението в тялото, а то, на свой ред, постоянно напомня на човека за преживения негативен опит и го кара да постъпва стереотипно.

Зоната на разпределение на парите, разбира се, са ръцете. Неслучайно казват, че парите изтичат през пръстите. Представете си, че някой ви протегне банкнота. Протегнете ръка и я вземете. Как ще го направите? Преценете дали не възниква в ръката ви напрежение, когато посягате към въображаемите пари. Ако е възникнало, то къде? В китката? Значи за вас има значение как ви се дават парите, кой ви ги дава, с какви думи. Вие придавате голямо значение на ритуалността на получаване на парите. Не ви харесва как ви ги дават и дори можете да се откажете от заработеното. Добре ли е това? Не наблягате ли прекалено на условностите и церемониите?

Появило се е напрежение в предмишницата? Трудно ви е да взимате решения по парични въпроси. Трудно вземате, трудно давате, трудно правите покупки и влагате нари. Преди да решите нещо, десет пъти обмисляте и често именно заради това се отказвате. „Който не рискува, да пие шампанско” – спомняйте си този афоризъм понякога и парите сами ще потекат в ръцете ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts