28

май

Метод на смъртното почистване: как жените в Швеция разчистват дома си

Нежният пол в Швеция следва специален подход, за да се отърве от ненужните вещи у дома – в къщата или в апартамента

Разчистването е процедура, която всеки трябва да извърши – не само в Швеция, но и по целия свят. Определено си струва да се отървем от ненужните неща. В противен случай няма да имате достатъчно място за другите, от които все пак имате нужда. Как да го направим най-ефективно?

Често е жалко да се изхвърлят разни неща. Много от тях са в отлично състояние и все още могат да служат, въпреки че не се използват често от нас, докато други просто са свързани с някой и друг скъп спомен. Как да се разделим с тях?

Шведите имат категоричен отговор на този въпрос. Жените в страната активно използват метода на „смъртното почистване“. И той им помага да се отърват от ненужните неща красиво и без усилие. Нека днес да поговорим за това каква е същността на този метод.

Звучи страшно, но работи добре

Всъщност, методът е взет от едноименната книга на 80-годишната художничка Маргарета Магнусoн „Изкуството на смъртното почистване“. Там авторката описва необичаен начин, който ни позволява да се отървем от ненужните неща в апартамента.

Маргарета Магнусoн съветва да погледнем всичко, което се съхранява в дома ни, от различен ъгъл. Да си представим си какво ще се случи с тези неща, когато ни няма. След това ще е добре да си зададем поредица от въпроси по темата: ще имат ли нужда от тях по-късно нашите деца и внуци, ще направят ли някой друг щастлив, ще бъдат ли полезни?

Ако сме отговорили с „да“ на поне един въпрос, тогава можем да отложим изхвърлянето на конкретното нещо, а ако сме отговорили с „не“, без съмнение трябва да го изпратим на боклука.

Просто трябва да вземем предвид факта, че предмети, които сега се предполага, че са ценни за нас, за другите може да се окажат само бреме или истински боклук. И тогава всичко това така или иначе ще трябва да бъде извадено и изхвърлено. Можем да улесним наследниците, а и себе си, като се отървем от онова, което просто стои някъде, без да е необходимо кой знае колко често.

Без крайности

Естествено, никой не казва, че от 30-годишна възраст трябва да мислите за смъртта и да изхвърлите всичко, което някога сте използвали. Просто методът на „смъртното почистване“ предполага да оставим в дома си само онези неща, които ни носят щастие в момента, които използваме редовно и които изобщо не събират прах в килера заради това, че са безполезни.

Авторката Маргарета Магнусoн също така съветва да спрем да купувате евтини артикули от разпродажби, за да се отървем от желанието за колекциониране. И ние изобщо не трябва да направим това с тъжни мисли, че рано или късно това или онова може да потрябва, а с рационален подход към запълването на собствения ни дом.

Конкретни действия

  1. Не бива да се бърза. Процесът на разчистване може да бъде бавен. Не трябва да се опитваме да разчистим напълно къщата за една вечер.
  2. Може да предложим неща, които са в добро състояние на нашите приятели или познати. По-добре е, отколкото да изхвърляме всичко на сметището. Все нещо от всичко онова, което сме събрали, може да бъде полезно на някой.
  3. Пощенските картички и фотоалбумите е най-добре да се сортират последни, в противен случай рискуваме да останем само със спомените си.

Източник: anthearights.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts