13

мар.

Мандарината лекува и разкрасява

Ярките оранжеви топки с приятен, сладко-кисел вкус и божествен аромат са любим зимен плод

Но освен вкусни, те са и изключително полезни и намират приложение не само в гастрономията, но и в други области на нашия живот.

Съдържанието на захар в този цитрус е със 7 % повече, отколкото в портокалите. Съдържа фолиева и бетакаротинова киселина, калий, магнезий и калций, витамините С, Р,

В2, A, D, К. Кората им също е полезна заради съдържанието на етерични масла, органични киселини, флавоноиди, витамин С, каротин. Напитката, приготвена от отвара от мандаринова кора и мед, подобрява изработването на стомашен секрет и стимулира усвояването на храната.

Мандарината в козметиката

Използва се всичко – сокът, меката част, кората, за направата на различни препарати за поддържане на красотата и здравето на кожата.

Маска

Кашица от намачканата мека част на мандарината освежава, стяга, изравнява тена, овлажнява сухата и нормалната кожа на лицето. Поставя се 2 -3 пъти седмично за по 15-20 минути. Може да се добавят мед, прясна сметана или яйчен жълтък.

Тоалетна вода

Освежава и подмладява, стяга порите. Мандаринова кора се залива със студена преварена вода (в порцеланов съд), кората се нарязва на дребно и се оставя да кисне едно денонощие, след което се прецежда. Обтрива се лицето сутрин и вечер.

Лосион за мазна кожа

Освежава и отстранява блясъка. Една мандарина заедно с кората се настъргва на ренде, добавят се 120 – 150 мл водка, оставя се на тъмно за 1 седмица, прецежда се. Ако към настойката добавите 2 – 3 с. л. преварена вода и 1 ч. л. глицерин, ще получите прекрасен лосион за нормална кожа.

Балсам за устни

Пчелен восък – 1 г, кокосово масло -1/5 ч. л., палмово масло – 1/5 ч. л., какаово масло – 3 г. Разтопява се на водна баня, добавя се етерично масло от мандарина -10 капки. Разлива се в бурканчета.

Маска за мазни коси

Смесва се сокът на 2 мандарини, 10 капки масло от маточина, 1 с.л. горчица. Нанася се върху мазна коса по дължината, след 20 минути се измива с шампоан. Маската има комплексно действие, тъй като витамините, съдържащи се в мандарините, подхранват и овлажняват. Маслото от маточина нормализира секрецията на мастните жлези, бори се с пърхота. А горчицата, освен че е природен антисептик, убива бактериите, предизвикващи пърхот, и попива мазнината от кожата на главата.

Доктор Мандарина

Мандарините повишават апетита, подобряват обменните процеси, използват ги при авитаминози и като ефективно противоастматично средство.

Чаша мандаринов сок сутрин е вкусно лекарство за изчистване на белите дробове и бронхите.

Прясна мандаринова кора се използва при лечение на гадене, болки в корема, диария и бронхити. Изсушената успокоява централната нервна система и удължава действието на болкоуспокояващи-те средства. Отвара от мандаринови кори помага при бронхит и трахеит, смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие.

Мандарините се използват и като кръвоспиращо средство, помагат при симптоми на токсикоза при бременни.

Благодарение на фитонцидните си свойства плодовете и сокът оказват антимикробно действие. Ефективни са при дизентерия и други на стомашно-чревни заболявания.

За тънка талия

Мандарините са толкова диетични и нискокалорийни, че можете спокойно да ги хапвате в неограничени количества. Меката им част се състои от около 89,7% вода, а в зависимост от съдържанието на захари (7-12 %) калорийността им се колебае от 38 до 45 ккал на 100 грама. Учени от Южна Корея открили, че употребата на мандарини способства за намаляване на затлъстяването на черния дроб и понижава мастните натрупвания в коремната кухина.

Само че в стремежа да намалите теглото си не се престаравайте, тъй като цитрусовите плодове са едни от най-силните алергени. Злоупотребата с тях може да се отрази негативно на храносмилателната система и бъбреците. Страдащите от гастрит, язва, ентерит, холецистит трябва да са внимателни при употребата на мандарини.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts