20

дек.

Мамо, не крещи!

Ако сте „крещяща майка „, тогава тази статия ще ви накара да спрете за момент и да се замислите защо правите това

И да се надяваме, че повече няма да повишите тон на децата си.

Ако често крещите на детето, помислете защо това се случва с вас. Когато почувствате гняв или раздразнение, научете се да спирате. Да контролирате себе си при изключителен стрес е предизвикателство. Затова е по-добре да се вгледате внимателно в преживяванията си, да се грижите добре за себе си и да не се излагате на стрес.

2 основни причини за раздразнение от собствените ви деца

  1. Как да се разграничим от старомодните родители?

Ако детето им се спъне и падне, те не бързат да му помагат, ще му крещят за начало.

След време може и да съжаляват, но това не е сигурно. Вместо това укорът ще продължи: „Колко пъти съм ти казвала да си гледаш в краката? Ти чуваш ли ме изобщо като ти обяснявам нещо?!“.

Защо се случва това?

В една връзка има постоянен трети. Тоест родителят не е сам с детето, а в компанията на трета сила, която следи доколко се справя с родителските си задължения. Освен това тази трета сила може да бъде както реална, например под формата на баби, дядовци и т.н., така и виртуална. Например, затвърждавайки мнението на майка си, която смята, че дъщеря й е лоша майка.

Затова всеки път, когато нещо се случи с детето и зависимостта от това „трето” присъствие е силно, родителят е обхванат от ужасно безпокойство. Човек в такъв момент не е много способен да мисли какво му е на детето. Всичките му разсъждения се свеждат само до това как да се оправдае в очите на този страхотен „трети“, който може да го замени като родител.

  1. В ситуация на стрес и умора човек може да мине като валяк през всеки или през всичко.

Най-лесно е да нападнеш дете…

Детето няма да отвърне на удара, едва ли ще отговори, няма да посегне, няма да избяга. И това се оказва най-удобният вариант.

Когато почувствате гняв или раздразнение, научете се да спирате

Поемете няколко пъти дъх, бройте до 10, 20 или до 100. „Изключете“ се за малко.

Поставете се на мястото на детето.

Да контролирате себе си при изключителен стрес е предизвикателство. Попитайте го дали е добре, ударило ли се е. Постарайте се, докато му говорите да сте на нивото на очите – гледайте право в него. И щом се уверите, че е добре, че няма болки и всичко е наред, направете забележка, но спокойно. Обяснете, припомнете и му дайте да разбере, че нищо кой знае какво не се е е случило, но от него се очаква да внимава повече в бъдеще.

Ако не сте успели да овладеете себе си и сте се развикали, трябва да помислите къде можете да получите помощ. Ако нямате съпруг, тогава има приятели, родители, сестри, братя и психотерапевт.

Трябва да сте отговорни не само за детето, но и за себе си.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts