24

май

Любим, деца, колеги: Променете ги с помощта на ефекта Розентал

Пигмалион е герой от едноименната пиеса на Бърнард Шоу и от гръцката митология

Пигмалион е скулптор, който се влюбил в статуята на жена, която сам е изваял от слонова кост.

„Ефектът на Пигмалион“ е по-интересното название на нещо, което пръв психологът проф. Робърт Розентал доказва с експеримент. Самият професор го нарича така в своята книга, за да му обърне внимание аудиторията. Защото ефекти, които носят имената на откривателите си, има много, не правят впечатление и не се запомнят. В научната общност обаче по-често използваният термин все пак е „ефект на Розентал“.

Измамата на професора

През 1968 г. проф. Робърт Розентал провежда опит с деца от училище в Сан Франциско, за да провери интелектуалното им ниво. След това на случаен принцип избира няколко ученици, които съвсем не са блестящи, и казва на учителите, че имат изключителни способности. Педагозите са учудени – не са забелязали нищо подобно. Психологът обаче ги уверява, че методиката му е точна и може децата още да не са проявили потенциала си, но в бъдеще непременно ще го разкрият.

След година проф. Розентал отива в училището и отново мери коефициента на интелигентност на всички деца, включени в предишното му изследване. Следва изненада – учениците, които е посочил като изключително способни, вече показват по-висока интелигентност.

Децата са били избрани случайно, но те самите, техните родители и учители са повярвали, че са много интелигентни. Всички са положили усилия да оправдаят това. Т.е. очакванията са сътворили нова реалност, коментира професорът.

За да проверят ефекта на Розентал, по-късно други учени правят експерименти в различни варианти. И получават сходни резултати. Например психолозите Ребека Кертис и Ким Милср събрали в двойки студенти, които не се познават. На някои казали, че човекът, до когото седят, ги харесва. След това непознатите трябвало да общуват. Тези, които мислели, че са симпатични на партньорите си, наистина успели да им се харесат много повече, отколкото тези, които психолозите не били манипулирали. Уж харесваните общували с партньора по-дружелюбно, защото били сигурни, че са му симпатични.

Психолозите заключават, че това е потвърждение на ефекта на Розентал: нагласата, която човек има, определя характера на действията му, а това води до нейното реализиране.

Освен ефект на Пигмалион и ефект на Розентал учените наричат този психологически феномен и самосбъдващо се пророчество.

Вашият трик

Можете да използвате ефекта на Розентал в своето семейство, и то не само за децата. Те винаги трябва да знаят, че родителите им вярват в тях. Ако всеки ден им повтаряте, че са умни, интелигентни, талантливи, способни, добри, красиви, ще бъдат точно такива.

Учените твърдят, че ефектът на Розентал работи при всички хора. Следователно можете да го приложите и на любимия. Само е малко по-сложно отколкото при децата – заради пола и възрастта.

Специалистите съветват да започнете, като осъзнаете една аксиома – на всеки мъж му е нужно непрестанно да изглежда велик в очите на любимата жена.

Това му е необходимо дори да има високо самочувствие. Като всеки ден му повтаряте колко е успешен и способен на още успехи, той ще ги постигне. Вие просто му напомняте за неговия потенциал и вашите очаквания подпомагат решителността на амбициозния мъж. Той не се отпуска, разбира колко много го цените и му вярвате, следователно прави всичко възможно да не ви разочарова.

Ако обаче любимият ви не е достатъчно самоуверен, ви е нужна по-специална стратегия. Наистина трябва да му сътворите „нова реалност“, както казва проф. Розентал. Всеки ден по няколко пъти го уверявайте, че е умен, образован, кадърен, трудолюбив, упорит и т.н., за да го програмирате за успех.

Само че тук идва проблемът с възрастта. За разлика от децата, които силно вярват на родителите си и все още нямат изградена самооценка, порасналите момчета в общи линии си дават сметка какви са и какво могат. По тези причини са необходими повече усилия за промяна първо на представата им за себе си, после за поставянето на цели и за ново поведение.

Това е тежък труд, който изисква вашето женско постоянство, креативност и бърза реакция. Трябва да действате във всяка ситуация, която ви дава възможност да изтъкнете качествата на мъжа, да го похвалите, да го вдъхновите.

Собствената ви нагласа

За да сътворите друга реалност за любимия, е задължително най-напред да я внушите на себе си. Като при експеримента на Розентал вие сте в положението на учителите. Те били много учудени, че общо взето посредствените им ученици според някакво изследване се оказали с висок интелект. Но повярвали на авторитета на професора, макар че той мамел.

Е, вас няма кой да ви лъже за мъжа ви, тази работа трябва сами да си я свършите.

Искрено повярвайте, че ефектът на Розентал е възможен за партньора ви. Като си създадететези очаквания и измислите план как да ги направите реалност, ще ви е много по-лесно да полагате усилия, за да мотивирате любимия. Ако не вярвате искрено в него, колкото и да се преструвате, ще ви личи. Мъжете не са толкова интуитивни колкото жените, но все пак чувстват, когато ги мамят, пък било то с благородни намерения.

Не се съмнявайте, че щом имате правилна стратегия съобразена с характера на съпруга ви, и се постараете достатъчно, ще постигнете успех. Науката неведнъж го е доказвала.

Още оръжия

Има един експеримент на Бертрам Форер. Той събрал група доброволци и на всекиго раздал лист, на който уж била написана индивидуалната му характеристика.

Всъщност текстът бил един и същ: „Вие имате огромна нужда другите хора да ви обичат и да ви се възхищават. Доста самокритични сте. Имате много скрити възможности, които още не сте използвали за свое благо. Макар и да имате някои лични слабости, можете да ги преодолявате. Дисциплинирани и уверени на вид, всъщност сте склонни да се вълнувате и да чувствате неувереност. От време на време ви обземат сериозни съмнения дали сте взели правилното решение. Предпочитате разнообразието. Рамките и ограниченията предизвикват у вас недоволство. Гордеете се, че мислите независимо. Не приемате чуждите твърдения на доверие. Разбрали сте, че да сте твърде откровени е останалите не .е много мъдро. Понякога сте екстровертни, приветливи и общителни, друг път – интровертни, предпазливи и сдържани. Някои от стремежите ви са нереалистични. Една от главните ви жизнени цели е стабилността.“

След като прочел написаното, всеки участник заявил, че това е доста точен анализ на неговата личност.

Експериментът на Форер е повторен още много пъти и винаги показва подобни резултати. Малцина се усъмняват, че написаното не е точно за тях.

Психолозите обясняват защо огромното мнозинство вярват. Първо, защото текста дават учени, т.е. хора с авторитет. Вторият фактор е вярата в индивидуалния подход – всеки смята, че получава характеристика, направена специално за него. И третият е, че в текста преобладават положителни характеристики.

За мъжа си вие сте авторитет – та кой, ако не любимата жена го познава най-добре.

Той ви вярва, че му правите индивидуална характеристика. А тя, разбира се, е положителна.

Като приложите и тези психологически фактори, ще постигнете ефекта на Розентал. Просто помнете заключението на професора: Вашите очаквания създават вашата реалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts