30

апр.

Кучето е полезно за психичното здраве на детето

Кучетата, хамстерите, папагалите и дори рибите са полезни при психични разстройства, сърдечни заболявания и алергии

Отглеждането на куче дори спомага за укрепване на ставите и костите.

Психичните заболявания много често се свързват с нарушаване на така наречената „онтологична сигурност“. Този термин отразява едно от основните условия на живота, а именно непрекъснатостта на ежедневните взаимодействия, което формира усещането за сигурност, необходимо за ежедневния живот.

Кое тук е първично и кое вторично, заболяването или нарушението на чувството за сигурност – това е отделен въпрос, в който няма да навлизаме сега. Интересното е, че според проучване на британски учени от университетите в Манчестър и Саутхемптън домашните любимци и най-вече кучетата помагат на човек с психично разстройство да изпита дълбоко чувство за онтологична сигурност, което значително облекчава хода на заболявания като депресия, шизофрения, биполярно разстройство и синдром на травматичния стрес.

Учените отбелязват значително положително влияние на домашните любимци, особено кучетата, върху състоянието на пациентите. Освен това те предлагат да се включи закупуването на домашен любимец в плана за лечение на пациент с психично заболяване.

Ако детето има куче в ранна възраст, това може да го предпази от шизофрения в късна възраст

Това твърдят учени от Института по педиатрична невровирусология в университета „Джон Хопкинс“.

Според тяхното изследване при възрастни, които са имали куче като деца, вероятността да развият шизофрения намалява с 25%. Ако то е със семейството от раждането на бебето или се появи, докато детето навърши 2 години, рискът намалява с 50%.

Данните от проучването не показват същия ефект, ако има котка. Обяснение може да е различната микрофлора при кучетата и котките и нейните компоненти, които се пренасят върху децата, казва Робърт Йолкън, ръководител на изследването.

Като коментира резултатите, проф. Оливър Фройденрайх, директор на кличинчната изследователска програма в Масачузетската болница, казва, че това изследване увеличава познанието как околната среда действа за развитието на шизофрения. Но факторите на средата не са толкова важни колкото генетичните, а науката е в начална фаза на познанието си за тях, изтъква професорът.

Източник: www.miloserdie.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts