16

ян.

Витамин B12 – при косопад и увредена коса

витамин B12

Витамин В12 неслучайно е наречен супер витамин. Той участва в жизнените процеси на всички органи, а косата също е орган

Витамин В12 е особено ефективен за възстановяване на увредена от студ и слънце коса, както и от въздействието на хлорираната вода в басейните, които често се ползват през студения период. Допълнителна екстра е подобрената пигментация.

Витамин В12 действа на клетъчно ниво, прави косъма по-здрав, защото му помага да се храни по-качествено. При недостига му в организма косата става суха, без блясък, засилено пада, появява се пърхот. Приемането му като добавка през горещите месеци е оправдано, защото ядете по-малко месо.

С витамин В12 може да си приготвите възстановяващи маски

Те заздравяват кератиновия слой на косъма. За да получите максимална полза, му изберете подходяща компания. Витамин В12 е несъвместим с витамините С, Е, В1 и ВЗ. Но се комбинира отлично с В6.

Течните ампули са най-удобни, защото се смесват много добре с останалите компоненти. Витаминът не търпи никаква термична обработка, губи активните си свойства. Всички съставки на маската трябва да са със стайна температура.

Тя се нанася на измита коса, леко подсушена с кърпа. С масажиране се втрива в корените и се разнася по дължината. След това затоплете с шапка и кърпа. Оставете да действа не по-малко от 30 минути. После измийте. Ако в маската няма маслени компоненти, не използвайте шампоан. Ако се налага, той никога не трябва да е с протеини. Ще подобрите ефекта, ако накрая изплакнете с отвара от лайка или коприва.

Маската се нрави през 10 дни, по-често не е необходимо. Създадената защитна обвивка на косъма действа две седмици. Курсът е от 10 процедури, след това се почива 2 месеца.

Смесете по 1 ампула витамини В12 и В6. Разредете с 30-40 мл. физиологичен разтвор. Втрийте много добре в корените и измийте с билкова отвара. При прекалено суха коса използвайте лайка, а за мазна – коприва.

Маската с кафяви морски водорасли възстановява увредена коса много добре

В аптеката се продават на прах. Залейте 2 с.л. водорасли с 3-4 с.л. минерална вода. Оставете да набухне, след това добавете ампула витамин В12. Нанесете на косата и из- и мийте след половин час. Много добре действа при суха коса и пърхот.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts