21

сеп.

Колко често трябва да перем и сменяме чехлите и пантофите?

Как правилно да стопанисваме чехлите и пантофите? Как да се грижим за тях, дали могат да се перат и кога трябва да се сменят?

Чехлите и пантофите трябва да са индивидуални. В крайна сметка, дори ако краката са визуално здрави, струва си да си припомним, че много патологии започват безсимптомно, но вече са заразни. Ако отивате на гости, по-добре вземете чехлите и пантофите със себе си. Това е особено важно за децата. Ако се страхувате, че може да ги забравите, купете чехли-еднодневки, които се продават във всеки магазин „За един лев“.

Как да се грижим за чехлите и пантофите?

Не е достатъчно да купите чехли за дома си, те трябва да бъдат внимателно избрани и правилно поддържани. Всъщност вътре в такива обувки се създава среда, обичана от различни патогенни микроорганизми. Бактериите и гъбичкте обичат, когато е топло и влажно.

Чехлите, изработени от нетъкан материал, тоест гума, трябва да се мият на редовни интервали с разтвор от сапун и сода. За да го приготвите, е достатъчно да разредите чаена лъжичка сода и течен сапун в 200 мл. топла вода. Можете също така да използвате специален гел за пране. В допълнение, чехлите може да се перат в пералнята машина, след като ги почистите от прах и мръсотия предварително. Но при температури до 40 градуса, без изстискване и с двойно изплакване.

Чехли от естествена или изкуствена кожа, както и от филц или плат, изискват по-сложна обработка

Ако са от плат и изкуствена кожа, могат да се перат. Но останалото ще изисква химическо чистене. Препоръчително е да перете платнените чехли по-често, поне веднъж седмично.

Що се отнася до смяната (закупуване на нови) на чехлите и пантофите, които носите у дома, това трябва да се прави поне веднъж на тримесечие.

Ако в къщата има чехли за гости, те също трябва да бъдат наблюдавани – трябва да са нетъкани, да бъдат внимателно обработени след всяка употреба, като най-добре е да използвате противогъбични средства. А още по-добре ще е ако имате чехли или пантофи за еднократна употреба.

Ако някой от членовете на семейството има проблеми с краката – кожни заболявания, гъбички – трябва да му купите отделен чифт чехли от нетъкан текстил. Те изискват още по-внимателна грижа – трябва да се мият и дезинфекцират по-често. Необходимо е да се съхраняват отделно от другите, но ще трябва да се обработват ежедневно, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts