15

окт.

Кой витамин може да причини повишен риск от рак при мъжете?

Изследователите са притеснени от връзката между един от популярните микроелементи и риска от рак при мъжете

Резултатите от изследването са публикувани в списание JAMA. Изследването се фокусира върху витамин Е и селен, и техните ефекти върху развитието на рак на простатата при сравнително здрави мъже.

Изследването започва през 2001 г. и е проведено сред 35 533 мъже от 427 изследователски центъра в САЩ, Канада и Пуерто Рико. В първоначалния анализ 34 887 мъже бяха разпределени в 4 групи. На едната от тях се дава само селен, на другата се дава само витамин Е, на третата се дават и двата витамин Е и селен, а на четвъртата се дава плацебо.

Проучването показа следните резултати: в сравнение с плацебо, където мъжете са развили 528 случая на рак на простатата, в групата, приемаща витамин Е, този проблем е диагностициран при 620 души. Там, където мъжете са получавали селен, 575 мъже са имали рак, в сравнение с 555 в смесената група (селен и витамин Е).

„В сравнение с плацебо, абсолютното увеличение на риска от рак на простатата на 1000 души е 1,6 за витамин Е, 0,8 за селен и 0,4 за комбинацията между витамин Е и селен“, пишат изследователите.

Проучване установи, че добавянето на витамин Е (400 IU / ден) е свързано със 17 % повишен риск от рак на простатата при мъжете

Заради това изследователите заключават, че хранителните добавки с витамин Е значително увеличават риска от рак на простатата при здрави мъже.

Разбира се, това не означава, че мъжете трябва незабавно да прекратят приема на този витамин. Те все още трябва да получават необходимото и полезно количество витамин Е, следвайки разнообразна и балансирана диета. Основното тук е да не прекалявате с приема на витамин Е и да го използвате стриктно в препоръчаните дози и съгласувано с лекар.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts