6

фев.

Кои уреди в хабят най-много електроенергия?

Сметките за ток са най-стабилното нещо, което имаме. Те растат редовно и не можем да избягаме от това. Но може да се научим да пестим електроенергия в нашия дом с няколко прости съвета

пералнята харчи много електроенергия

Наистина можем да ползваме голяма част от уредите икономично. Най-лесният начин е да спестим електроенергия. Консумацията на енергия зависи от три основни фактора: мощност на уреда, време на работа и клас на енергоспестяване. Най-икономичното оборудване е клас „А“, „А +“ и по-горе. И най-разумно можем да пестим електроенергия като използваме внимателно „шампионите“ по отношение на консумацията на енергия.

Следните уреди харчат най-много електроенергия:

Климатик

Едно от най-енергоемките устройства. Неговата „лакомия“ за ток до голяма степен зависи от температурната разлика на улицата и в стаята. Когато използвате климатика, затворете прозорците и вентилационните отвори, в противен случай цялата прохлада ще излезе навън, а с нея и вашите пари. Поддържайте филтъра чист. Ако навън не е много горещо, един добър стар вентилатор ще ви помогне да се опомните. Ефектът от използването му, разбира се, е малко по-различен. Но вентилаторът харчи много по-малко електроенергия от климатика. Така че не бързайте да се отървете от него, като се сдобиете с новомодна сплит система, може би все пак ще ви бъде полезен по някое време.

Електрическа кана

Един от най-мощните електрически уреди. Вашата цел е чаша прясно сварен чай? Няма смисъл да кипвате литър и половина вода за това – това ще отнеме повече време и съответно енергийни ресурси. Ще се изненадате, но котленият камък увеличава и разхода на електроенергия, така че навременното му отстраняване няма да е излишно. Използвате ли газов котлон? Можете да си кипнете вода върху него. Купете обикновен чайник и го използвайте за ваше удоволствие, без да харчите пари напразно.

Пералня

Съвременните домакини не могат да си представят ежедневието без такъв помощник като пералнята. Едни я пускат всеки ден, други я включват само няколко пъти седмично. По принцип електроенергията се изразходва за загряване на вода и центрофугиране на прането в края на прането. Затова се опитайте да изберете режим не с най-горещата вода. Как да спестите? Опитайте се да съберете повече пране, не пускайте машината за няколко тениски. Но, ако я препълните, консумацията на електроенергия в този случай също ще се увеличи.

пестене на електроенергия

Съдомиялна

„Ти си жена, а не миячка на чинии!“ – чува се глас от известна реклама. Спор няма! Но собствениците на съдомиялни машини са принудени да надплащат за електричество, за разлика от тези, които са свикнали да мият съдовете на ръка. Тъй като процесът на миене на съдове се извършва при достатъчно висока температура, брояча ускорява работата си, когато машината е включена. Точно както в случая с пералнята, опитайте се да не я пускате напразно. Заредете машината със съдове максимално, за да извлечете максимума от работата ѝ наведнъж. Между другото, съдомиялната машина пести вода . Така че има своите предимства.

Хладилник

Въпреки че „изяжда“ доста електричество, нито един нормален човек не би и помислил да се откаже да го използва. Но можете също така да спестите пари от него. Хладилникът трябва да е далеч от радиатора или печката – консумацията на ток ще бъде по-малка. Освен това не е необходимо да се излага на пряка слънчева светлина. Мъчите се да поставите прясно сготвената супа в хладилника възможно най-скоро? Изчакайте, докато съдът достигне стайна температура. И се опитайте да не „висите“ пред отворен хладилник в търсене на нещо вкусно. При всяко отваряне на хладилника компресорът започва да работи по-интензивно, съответно се изразходва повече електроенергия. И накрая, не забравяйте да проверите дали вратата е плътно затворена.

Ютия

Не се разсейвайте: докато разговаряте с приятел по телефона, ютията продължава да абсорбира електричество. По-добре е да гладите повече неща наведнъж, отколкото по едно или две на ден. Така ще можете да спестите енергията, която се изразходва при всяко нагряване на ютията.

С помощта на тези съвети ще знаете как да пестите ток и да плащате по-малки сметки за електроенергия

Спазвайки горепосочените насоки за пестене на енергия от електроуредите ще намалите сметките си значително. Това е особено полезно през зимния сезон, когато отоплението надува цифрата, която трябва да заплатите. Най-доброто, което може да нправите, е да замените старите си електоуреди с нови, които са по-висок енергиен клас и са по-икономични.

Ще откриете, че повечето от икономиите на енергия са лесни и не са нужни огромни промени в начина на живот, за да имат ефект. Например сменянето на крушките с енергийно икономични такива и изключването им преди да излезете дават отражение върху сметката, която ще платите.

Източници: www.energysage.com; https://www.trvst.world

Comment (1)

  • Кирил Сапунарев 06.02.2023 Reply

    Много полезна и информативна статия! Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts