12

окт.

Картина на Банкси се самоунищожи секунди, след като я продадоха за 1 милион паунда!

Банкси е псевдонимът на английския ъндърграунд художник, който днес е една от най-невероятните личности в съвременното изкуство. Неговото истинско име все още е неизвестно, въпреки че от време на време има новини в медиите за предполагаемото му задържане.

Първата популярност му донесли графити по стените на Бристол, които не само били изкусно изпълнени, но и имали сериозни социални нюанси. Една от най-известните му творби „Момичето с топката“, посветена на сирийските деца.

През 2002 г. Банкси започна да работи по крайбрежието на Темза, където рисува творби в подкрепа на млади бежанци от Сирия. На графитите беше изобразен силуетът на момиче, което протяга ръка към яркочервен балон.


През 2006 г. художникът направи тази картина с акрил върху платно в едно копие. Като вмъкна рисунката в масивна позлатена рамка, Банси направил така тя никога да не излезе оттам. Тогава критиците предположиха, че рамката е подигравка с патоса на съвременното изкуство.


По принцип донякъде имаха право. На 6 октомври картината бе представена на търг на Sotheby’s в Лондон с начална цена от 200 000 паунда. Веднага след като се намери купувач, който се съгласи да плати повече от един милион паунда за рисуване, за изненада на събраните, картината се самоунищожи.


В момента, в който картината бе продадена, шредерът, инсталиран в рамката, се включи, а половината от картината беше нарязана на малки ивици. Бански още веднъж напомни, че той категорично е против продажбата на произведенията си, според художника изкуството трябва да е достъпно за всички.


Малко по-късно, Банкси сподели видео с подготовката за това действие, оказа се , че той го е планирал от дълго време. В социалните мрежи се чудят как точно се е случило всичко, но все още няма официални коментари. Повечето вярват, че шредерът е дистанционно активиран от съучастник или от самия художник.


Служители на търга предполагат, че унищожаването на картината е друг вид работа на Банкси, което илюстрира преходността на емоциите в ерата на социалните медии. Те също така отбелязаха, че купувачът има правото да откаже да придобие картината. Според експерти обаче цената на „Момичето с топката“ се е увеличила поне 2 пъти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts