майчинство

19

май

Капан за родители: защо култът към съвършената майка трябва да приключи

В световен мащаб майките са преуморени, зле платени, често са самотни родители и се чувстват виновни за всичко

майчинство
Във време, когато жените трябва да бъдат по-освободени от всякога, съвременното майчинство е станало твърде перфекционистично

Майчинството е една от неловките малки тайни на нашето съвременно, просветлено общество. Тук сме с повече от 100 години феминизъм, включително 50 години феминизъм от втора вълна. И все пак майките все още са с ниски социални доходи, преуморени, експлоатирани, пренебрегнати, обезумели, изолирани и вечно виновни.

Ако не друго, дълголетието на феминизма усложнява проблема: стрелката не се е преместила, но ние искаме да продължим напред. Призивите за достъпна грижа за деца или гъвкава работа се изпълняват от социалните органи с отегчени прозявки. Енергията е изчерпана преди да настъпи значителна промяна.

Във време, когато жените трябва да бъдат по-освободени от всякога, съвременното майчинство е станало твърде перфекционистично. Някой неща се влошиха. Тази статистическа реалност се крие от реториката на феминисткия прогрес и избор. Мрежите за подкрепа на разширени семейства и сплотени общонсти отпаднаха, но очакванията се увеличиха.

Ако майките наистина правеха това, което препоръчват класовете по НКТ, консултантската индустрия и медиите, те щяха да имат деца по на 20 годишна възраст, да не пият, докато се опитват да заченат, за избягват алкохол, кофеин и множество вкусни храни, когато са бременни. Те щяха да изберат естествен начин за раждане и да избегнат анестезията. Те биха кърмили поне шест месеца, те ще будуват, за да обгрижват бебето си. Те не биха работили – или само на непълен работен ден през първите три години.

И те биха обръщали пълно внимание през цялото време, докато се грижат за децата си, играят с тях усърдно и ентусиазирано. Никога не биха изпуснaли нервите си и биха ги похвалили за добро поведение. Това не е реалистичен начин на живот.

И все пак добрата новина е, че условията на съвременното майчинство са толкова ретроградни, че големи подобрения са много достъпни.

Източник: https://www.theguardian.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts