10

сеп.

Как телефона ви прави зависими

Привързаността към смартфона се развива като всички други зависимости

Той ви е полезен. Заради това когато е с вас, изпитвате чувство на удовлетворение.

Например получавате на него съобщения, които задоволяват любопитството ви и ги схващате като един вид награда. Това променя нивото на допамин в мозъка ви. Допаминът е невротрансмитер, който е свързан с дяла, отговарящ за удоволствието. Повишаването му ви мотивира да правите неща, от които си мислите, че ще бъдете удовлетворени.

„Всеки път, когато чуете сигнал от смартфона, нивото на допамин леко се повишава в очакване на удоволствие. Това ви кара да изпитвате непреодолимо желание да видите съобщението, което сте получили“, обяснява д-р Дейвид Грийнфийлд, професор по психиатрия в Мидицинския университет на Кънектикьт.

Изобщо нямате представа какво е съобщението и от кого е – може да е нещо неприятно от някой неприятен човек. Но вие държите да разберете в очакване на удовлетворение. Постепенно в удовлетворение се превръща самият факт, че сте разбрали какво е.

А понеже не знаете кога може да получите съобщение, държите телефонът да е непрекъснато с вас. В социалните мрежи пък някой непрестанно пуска нещо и постоянно можете да следите. Всичко това кара мозъкът ви винаги да иска да рови в смартфона.

Противопоставете се, като си създадете правила и си наложите воля да ги спазвате, съветва психологът.

Договорете се със себе си, че след работно време няма да скачате при всеки звук и ще проверите смартфона примерно в 21 ч. само за 10 минути. Когато си говорите с любимия, ще оставите изкушаващата джаджа далеч и няма да й обръщате внимание.

Измислете точно как, но се постарайте да убиете зависимостта си, преди тя да убие връзката ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts