9

фев.

Как сами да определите повишената киселинност на стомаха

Повишената киселинност на стомаха е чест спътник на заболяванията на храносмилателния тракт

Повишената киселинност на стомаха може да е признак на гастрит, дуоденит, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвени лезии или злокачествени тумори на храносмилателния тракт. Ето защо, в случай на нарушения, свързани с промяна в киселинността на стомашния сок, трябва да се свържете с гастроентеролог за назначаване на адекватна терапия.

За да диагностицирате състоянието на храносмилателната система е необходимо да се направят изследвания и да се посети специалист-гастроентеролог. Има и няколко начина, с помощта на които сами да определите киселинността на стомаха.

Нормалното количество солна киселина в стомашния сок осигурява пълното смилане на храната. Под въздействието на определени фактори киселинността може както да се понижи, така и да се увеличи.

Как да определите повишената киселинност на стомаха у дома

Намаленото количеството киселина води до нарушаване на естествената микрофлора в червата. Така се създават добри условия за жизнената активност на патогенните бактерии.

Стомашният сок е смес от компоненти, секретирани от клетките на стомаха, които участват в храносмилателния процес. Един от тези компоненти е солната киселина.

Солната киселина има антибактериален ефект, насърчава разграждането на протеините, помага за придвижването на храната в червата и усвояването на полезни микроелементи.

Киселинността на стомаха може да се промени под въздействието на различни фактори

Ако се понижи, храносмилането на протеините се нарушава, храносмилането на храната се забавя. Ако е повишено, човек може да страда от оригване, киселини и нарушено усвояване на важни микроелементи.

Повишената киселинност се отразява негативно на състоянието на стените на стомаха. Заради това е възможно да се развие гастрит или язва.

Може да разпознаете стомашните проблеми по техните симптоми

Ако киселинността е висока, тогава се наблюдават киселини, болка в хранопровода, кисело оригване, езикът се покрива с белезникав налеп и общото състояние се влошава. Намалената киселинност е придружена от лош дъх, диария, подуване на корема, загуба на апетит, загуба на сила и намален имунитет.

Има няколко лесни начина за диагностициране на проблема

  • Най-достъпният метод е да използвате лакмусова хартия. Достатъчно е да я прикрепите към езика един час преди вечеря. Ако индикаторът стане розов, значи съдържанието на солна киселина е високо. Синият цвят ще покаже ниска стомашна киселинност. За максимална точност е необходимо да се тествате няколко пъти и да се анализират всички резултати.
  • Разтворете половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша топла, чиста вода.
    Изпийте получената течност на гладно. Ако след известно време забележите оригване, тогава киселинността е повишена.
  • Ако вкусът на лимона винаги ви изглежда непоносимо кисел, значи стомахът ви страда от излишък на солна киселина. Ако ядете този плод със специален апетит, тогава киселинността най-вероятно е ниска.
  • Сутрин изпийте на празен стомах чаша сок, изцеден от кисели сортове ябълки. Ако има усещане за парене и болка в хранопровода, значи киселинността на стомаха е висока.
  • Голямото количество солна киселина се показва и от киселини, които се появяват дори и след порция най-обикновена овесена каша.

Отказът от тютюнопушенето и алкохола, нормализирането на начина ви на живот и спазването на диета ще помогнат за намаляване на повишената киселинност на стомаха, при условие че е причинено от диетични грешки, дългосрочно лечение или лоши навици. Ако нарушението на секрецията на стомашния сок е свързано със заболявания на храносмилателната система, лекар трябва да предпише необходимото лечение.

Източник: academpharm.by

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts