възрастта на котката

29

апр.

Как може да определите възрастта на котката ви

Какви грижи са нужни за котката ви според възрастта и

Нормално е да искате да знаете приблизителната възраст на вашата котка. Въпреки това, не винаги е възможно да го знаете от първа ръка. Особено когато осиновите котка от приют или от улицата.

Има някои факти, които ви позволяват да определите приблизителната възраст на вашето коте. Не само за да можете да отпразнувате рождения им ден, но и за да следите по-добре графика им за ваксинация или обезпаразитяване. Също така е полезно да се посрещнат специфичните им нужди от храна и грижи в зависимост от етапа им на растеж.

В зависимост от това дали вашата котка е коте, възрастна или възрастна, ще трябва да осигурите различни грижи. Ако не знаете на колко години е котката ви, продължете да четете, защото ще научите как да се ориентирате по точно.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че котката се счита за коте, ако е между етапа на раждане и първата година от живота. На този етап те са доста крехки и не трябва да излизат на улицата или да се излагат на други котки, ако нямат пълната схема на ваксиниране, тъй като лесно могат да хванат различни болести и вируси.

През това време котката се научава как да се държи, благодарение на процеса на социализация, който има заедно с майка си и братята и сестрите си. Ето как да определите приблизителната възраст на вашата котка, ако смятате, че все още е коте.

Различни етапи в ранна котешка възраст

  • От 1 до 10 дни: Котките са зависими от майка си, не стават сами и не отварят очите си напълно. Козината им е гъста и рядка и това е времето, когато са най-крехки.
  • От 10 до 30 дни: По това време котките вече са отворили очите си и показват ясен интерес към околната среда. Те все още не координират движенията си, но се опитват да запазят равновесие. Това е възрастта, на която те започват социализацията.
  • 30 дни: Котките показват по-добро развитие и ясни инстинкти, като опити за лов, по-активни игри и започване да се подстригват.
  • 45-дневна възраст: Очите на котенцата придобиват своя окончателен цвят и чертите на характера на котката вече могат да бъдат разграничени.
  • 60 до 90 дни: Котките наддават на тегло (800 до 1000 грама – около 2 паунда) и вече са много развити, поддържат баланса си и все още са доста активни в играта и лова. Те взаимодействат много с хората или животните, с които живеят.
  • 90 до 120 дни: Основната промяна при котките на този етап е в зъбите им, които вече са окончателни и се открояват с това, че са много бели и блестящи.
  • На възраст от 180 до 365 дни: На този етап котките са на път да достигнат своя възрастен и окончателен размер. Котешкото им поведение е по-вкоренено и личността им вече е ясно различима.

При възрастните котки

Периодът, в който котката се счита за възрастна, е доста широк и варира от 1 до 7 години. На този етап то вече е придобило уменията на вида благодарение на процеса на социализация, който е трябвало да има. Когато достигнат полова зрялост, женските започват да се разгонват и могат да забременеят, докато мъжките могат да започнат да маркират.

След като котенцата достигнат възраст от една година, трябва да се обмисли стерилизация, за да се избегне поведение като споменатото по-горе. Ще ви разкажем подробно как да изчислите възрастта на вашата възрастна котка.

  • Първата година от живота: Зъбките са здрави, но трябва да се грижат добре, защото храната, която остава в тях, върши своето. Ще забележите, че блясъкът става матов и може да се появят признаци на зъбен камък.
  • От 1 до 3 години: Зъбният камък по зъбите се увеличава и това ви позволява да изчислите възрастта на вашия космат приятел. Въпреки това може да бъде объркващо, ако има навик да миете или почиствате зъбите на вашия домашен любимец.
  • Между 4 и 7 години: Зъбите ще бъдат изтрити и натрупването на зъбен камък е очевидно. Дори венците започват да пигментират.

При по- старите котки

По-възрастните котки обикновено губят тегло, престават да бъдат игриви и спят много.

От 7 до 8 години котката вече се смята за „възрастна“ и това си личи. За разлика от младите котки, възрастните котки са по-малко игриви, предпочитат да спят и започват да показват нормални симптоми на влошаване, като загуба на зрение, мускулни болки и затруднено ходене, наред с други.

На тази възраст е необходимо да се предложи пълноценна диета и адекватно, удобно и топло място за почивка, за да се подобри качеството на живот.

  • 7 до 10 години: Котките са мързеливи и се забелязва промяна в пигментацията на носа и венците им. Нормално е да се появят заболявания, свързани с възрастта, така че е добре да се провеждат непрекъснати прегледи.
  • 10 до 15 години: Между зъбите се вижда натрупан зъбен камък, който ще бъде доста износен. Ще видите, че те стават по-тънки и губят мускулна маса.
  • 15 до 20 години: Котките, които достигат тази възраст, обикновено имат различни заболявания или заболявания, стават по-тънки, имат сива коса и изглеждат по-зле от износване. Техните нокти също растат по преувеличен начин.

Източници: https://myanimals.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts