Как действа манипулатора

24

сеп.

Как действа манипулаторът,  когато не получава това, което иска

Как да не станете жертва на манипулация

Характеристиките на манипулатора са разнообразни, както и действията му, тъй като не всички са еднакви, както и ситуациите. Понякога обаче има някои общи тенденции в тяхното поведение. По-долу ще ви разкажем всичко за това как манипулаторът действа и реагира, когато не получи това, което иска. Да вземат под внимание.

Характеристики на манипулативна личност

В даден момент от живота си може да сме били жертва на манипулатор. Някои от нас скоро може да го осъзнаят, но други често остават под влиянието на тези хора, които знаят как да използват харизмата и уменията си за собствена полза. Да не говорим, че някои хора също имат склонност да се оставят да бъдат манипулирани.

Въпреки че може да има разлики от един индивид до друг в начина, по който са или се държат, манипулативните хора показват някои или няколко от следните характеристики:

  • Те са безскрупулни; обикновено са цинични и не придават голямо значение на етичните принципи, считайки, че целта винаги оправдава средствата, както би казал Макиавели.
  • Поради тази причина те нямат нищо против да лъжат, стига да постигнат целите, които са си поставили.
  • Техният интерес е да се възползват не само от ситуации, но и от други.
  • Те показват малко емпатия по отношение на чувствата на другите хора; и когато го правят, само се преструват, от интерес.
  • Те обикновено не изпитват угризения на съвестта или покаяние за действията си.
  • Те са добри с думите и може дори да изглеждат интелигентни, методични и рефлексивни.
  • Те имат способността да откриват слабостите в другите.
  • Те често са водени от нарцисизъм и егоизъм, така че не е необичайно да обичат да се открояват или да бъдат избирани за лидери.

Как реагира манипулаторът, когато бъде разкрит?

За щастие, този тип хора не винаги постигат целите си. Тогава те могат да загубят маската си на приветливи хора и да действат по друг начин. Нека да видим как реагира непокрит манипулатор в опит да си възвърне контрола.

Представя се за жертва

Когато забележи, че не успява да повлияе на човека, тъй като последният осъзнава истинското намерение, манипулаторът може да промени начина си на поведение и да поеме ролята на жертва, играейки безпомощния, за да се опита да играе на другия емоциите на човека.

Преструват се, че всичко е било недоразумение

Друго отношение, което може да покаже открит манипулатор, е да се опита да отклони вниманието и да повярва, че всичко е било недоразумение, може би продукт на въображението на другия човек, използвайки добре познати фрази като: „Не съм в състояние да искам възползвайте се от някого”.

Те омаловажават сериозността на въпроса   

Може би, когато няма друг избор, той/тя ще признае, че нещо, което прави, не е правилно, но ще се опита да минимизира въздействието. „Не е толкова сериозно, все пак много хора го правят“, наред с други фрази, направени за случая, с които ще се опитат да оправдаят поведението си.

Прибягват до емоционално изнудване

В други случаи те няма да се откажат и ще се опитат да продължат в усилията си, но с други средства. За да направят това, те могат да се опитат да накарат манипулирания човек да се почувства виновен, сякаш те са причинили всичко. С това успяват да изглеждат добре и пред трета страна, може би бъдеща жертва.

Те експлодират

Манипулаторът може да избухне от гняв или да се преструва, че го прави. След това се опитват да сплашат, дори отправят заплахи. По този начин те се стремят да спечелят малко време и пространство, да излязат от ситуацията или да намалят част от жертвите си, вече не с измама, а с насилие.

Те заплашват да се самонаранят или дори да се самоубият

Ако се чувства много притиснат, манипулаторът може да прибегне до последното средство: заплаха за самоубийство; някои дори го опитват. Това е продължение на опита за емоционално изнудване и ролята на жертва, но с повече сила.

Как действа манипулаторът: Те атакуват самочувствието на другите хора

Въпреки че тяхната стратегия за емоционална манипулация атакува морала на жертвата ежедневно, когато бъдат разкрити, те често атакуват още по-силно в опит да понижат самочувствието на жертвата. В тези случаи те могат да прибягнат до стратегии като омаловажаване, обида, обида или унижение, дори публично.

Те изобщо не реагират

Възможно е манипулаторът да е безучастен и да не реагира. Много от тях са се научили да контролират тялото и словесния си език, за да не показват гняв. По този начин това отношение може да допринесе за гореспоменатата идея да се повярва, че е имало грешка. И тогава те ще продължат в усилията си, използвайки всички оръжия за убеждаване.

Как да не станем жертва на манипулация

Да общуваш с човек, който се държи по описания начин, е сложно – и дори непрепоръчително. Въпреки това, тъй като знаете как реагира непокрит манипулатор, трябва да действате, за да избегнете да бъдете или да продължите да бъдете жертва. Как можете да направите това? Можете да вземете предвид следните предложения:

Спазвай дистанция

Най-добрият начин да избегнете манипулация е да не поддържате връзка с манипулатори. Толкова е просто. Възможно е обаче този човек да е част от семейната или работната среда. В този случай препоръката е контактът да се намали до възможния минимум. И това включва социалните мрежи.

Поставете граници и бъдете дискретни

В същия дух трябва да поставите граници, дори с близките си хора. Ако не искате да бъдете манипулирани, например със ситуации, които могат да ви.

смутят или да ви накарат да изглеждате зле, най-добре е да избягвате да разкривате информация за себе си или да давате мнения за другите.

Бъдете твърди и решителни

След като поставите граници и кажете „не“ на нещо, най-лошото нещо, което можете да направите след това, е да се поддадете. Манипулаторът ще знае как да разпознае слабото място, какво го е направило слаб, за да го използва в следващото. И те ще го използват, за да убедят човека. Така че, ако манипулаторът стане настоятелен, по-добре е да преминете към преследването.

Знайте кой сте и какво имате

Ако знаете кой сте всъщност, на какво сте способни и какво можете и какво не можете да направите, не трябва да позволявате да бъдете манипулирани, ако ви кажат нещо, което не е вярно. Например, един приятел може да каже на друг женен мъж, че ако не излизат на питиета вечер, те доказват, че съпругата им управлява живота им. Но ако един мъж знае, че има добри отношения с жена, която го цени, той не трябва да се поддава на този вид измама.

Работете върху емоциите си

Всеки е уязвим в даден момент. Ако някога сте били манипулирани поради страх или вина, трябва да разпознаете тази емоция, да работите върху нея и да се научите да я управлявате, така че да не се случва отново и никой манипулатор да не може да ни контролира.

Източници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts