1

юни

Как да си направим рехидратираща напитка против дехидратация?

Дехидратация, или познато още като обезводняване, е опасно състояние, което може сериозно да застраши живота

Дехидратация се появява при недостиг на вода, когато параметърът е 40-50 ml / kg. Масата на човек започва да намалява. Смъртта настъпва, ако се загуби около една четвърт от общия обем течност, която е в кръвта, клетките и междуклетъчното пространство. Това се случва на фона на тъканна исхемия и сериозни метаболитни нарушения.

Сред причините, водещи до развитието на дехидратация са:

• Чревни инфекции, при които започва обилно повръщане и разстройство на изпражненията;
• Изгаряния, ако заемат голяма площ – дехидратацията започва на фона на отделянето на ексудат (течност), ако няма подходяща терапия;
• Повишено изпотяване;
• Недостатъчно хранене и прием на течности – ако режимът на пиене не се спазва при хранене;
• Задух – при издишване водата се изпарява от тялото, колкото повече издишвания – толкова повече вода излиза.

За възстановяване на баланса обикновено се предписват специални разтвори, а не само прием на по-сериозни количества вода. В крайна сметка от тялото излиза не само течност, но и полезни микроелементи и соли. Поради това се предписват рехидратиращи фармацевтични средства. Случва се обаче да нямате точно такива в домашната аптечка. В този случай можете сами да си забъркате такава течност, казват лекарите.

Как точно се прави рехидратираща напитка против дехидратация?

Рехидратираща напитка или разтвор, използван за стабилизиране на водно-електролитния баланс на тялото или, с други думи, за борба с дехидратацията, може да бъде закупен от аптека.

Такова решение обаче можете да приготвите сами у дома или да помолите някой друг да го направи вместо вас, ако вие не сте в състояние. Трябва да е ясно, че домашното средство по състав няма да бъде абсолютно идентично с аптечното. Въпреки това е доста подходящо за рехидратация както на възрастни, така и на деца над една година.

Важно правило е да измиете добре ръцете, преди да приготвите напитката

Разтворът ще изисква един литър преварена или бутилирана вода, една чаена лъжичка (3 грама) готварска сол и една супена лъжица (18 грама) захар. Сухите съставки трябва да се разтворят в малко вода, след което се долива останалата. Като се направи това разтворът е готов за употреба. Тази течност може да се съхранява до 24 часа в хладилник.

Източник: dehydrate.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts