4

юли

Как да се справите с детския стрес?

В спокоен и внимателен разговор родителите могат да насърчат детето да им се довери и да разберaт каква е причината за стрес

Той идва или от еднократно въздействие на силен травмиращ дразнител, или от по-слаба, но продължителна психотравма.

Родителите трябва да оставят детето да говори и с цялото си поведение да му отправят посланието „Мама и татко са тук, ще ти помогнат да преодолееш тревогите и проблемите си“. То трябва да усеща тяхната силна съпричастност. Каквото и да чуете, не бива да омаловажавате проблема и чувствата му с „О, я стига глупости“, а да посочите аргумент защо не бива да се притеснява и преживява.

Особено по-малкото дете надали ще ви каже директно от какво е стресирано

Ще трябва да се досетите, като в няколко разговора слушате внимателно и задавате въпроси. Много е важно да сте изобретателни и деликатни – в никакъв случай не бива да питате като на разпит. Ще отблъснете детето, то ще се затвори и ще влошите положението.

Тъй като става дума за извличане на информация и за досещане, разумен вариант е да използвате „два независими източника“. В този случай ще рече мама и тате поотделно или още някои близки до детето възрастни да се включат за серия разговори. Така ще можете после да сравните и да съберете подробности от споделеното, за да подредите картината.

С думи, подходящи за възрастта, трябва да се опитате да помогнете на детето да се справи със стреса, включително и в тези разговори, при които търсите причината. Най-важното е да сте спокойни, да не изричате нищо, което може да го притесни допълнително, и през цялото време да му показвате безусловната си любов, защото за него тя е извор на сигурност, препоръчват психолозите.

Източник: www.hopkinsallchildrens.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts