1

юли

Как да премахнете петна от пот от бяла блуза: 7 сигурни начина

Лято, жега и неприятни жълти петна по подмишниците на любимата блуза. Винаги, обаче може да имате нещо ново, което да ви стане любимо

Но, защо да се разделяте с тази толкова удобна и красива блуза, преди да сте опитали да я спасите?

Петната от пот върху любимата блуза, както и върху други дрехи, всъщност не са петна от пот. Неприятното жълто оцветяване остава в резултат на взаимодействието на антиперспирантите, които съдържат алуминий, с тялото. Между другото, лекарите намекват, че дезодорантите с алуминий не са най-полезното нещо, но без този микроелемент антиперспирантът ще бъде неефективен.

При пране в пералня, дори при най-висока температура, тези петна по някаква причина остават на мястото си. Завинаги ли? Не. Оказва се, че има начини да съживите любимото си бяло нещо, било то блуза, риза или потник. И за това нямате нужда от скъпи избелващи средства. Достатъчни са обичайните неща, които вече имате в кухнята си.

Сапунът за пране, водородният прекис, содата, оцетът и солта вършат отлична работа с пожълтяването на тъканите. Ето какво и как да смесите, за да върнете живота на бялата риза.

7 сигурни начина

Метод 1

Вашият основен помощник е сапунът. Обикновен сапун за пране. Въпреки не много приятния си аромат и съмнителен цвят, той перфектно ще се справи със следите от пот. Необходимо е да накиснете дрехата в сапунена вода и след 15 минути да я изперете както обикновено. Петната ще изчезнат пред очите ви, но само ако са пресни.

Метод 2

Следният състав е не по-малко ефективен: три супени лъжици течен сапун се смесват със сода и сол – по една супена лъжица. Нанесете сместа върху петното, задръжте за половин час и след това изперете както обикновено.

Метод 3

Друг вариант е сода бикарбонат с вода. Разреждате содата с вода, така че да се получи каша, намазвате петното със сместа, изчаквате 15 минути и изпращате дрехата за пране.

Метод 4

Взимате водороден прекис, изсипвате го в пръскачка за цветя или всяка друга бутилка със спрей. Пръскате жълтите петна и оставяте дрехата да се накисне за 15 минути. След пране ще бъде като нова.

Метод 5

Ако петното е старо, можете да използвате бензин или амоняк. С тях трябва да избършете петната, след което да изплакнете дрехите в топла вода със сапун.

Метод 6

Солта помага за премахване на петна от пот. За да направите това, трябва да приготвите разтвор – разтворете супена лъжица сол в супена лъжица вода. Навлажнете памучен тампон и избършете пожълтялото място. След това изплакнете предмета в топла вода. Методът е подходящ и за дрехи от вълна и коприна.

Метод 7

Пускаме тежка артилерия. Първо, разреждате оцет в топла вода в съотношение едно към две. Накисвате ризата в този разтвор за поне 20 минути. След това смесвате половин чаша сода с една супена лъжица сол и една супена лъжица водороден прекис. Всичко това трябва да стане гъста паста. Изваждате ризата от оцета, изцеждате я и намазвате подмишниците със содена паста. Оставяте за още 20 минути. След това изтръсквате излишната сода от тъканта и слагате в пералня, за да се изпере още веднъж.

Източник: lifehacker.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts