27

мар.

Как да поискате увеличение на заплатата без да получите отказ?

Началникът ви е благ и щедър. Отивате и казвате „Шефе, искам по-висока заплата“

„Имаш я“, отвръща той сговорчиво. Точно така ще стане, ако сте джудже и работите за Дядо Коледа, но понеже не сте, може би ще чуете в отговор само онова характерно „Хо-хо-хо“.

Значи ви трябва стратегия.

С извинение за грубото сравнение, обаче началникът ви по-вероятно е калкулатор. В смисъл, човек, който може добре да прави сметки. Иначе надали щеше да е на тази длъжност. Ако просто му поискате по-висока заплата, за него това е операция изваждане – по-високи разходи за труд. За да даде отговор „да“, той трябва а види още операции, които накрая ще доведат баланса до плюс.

Има такава стратегия in-win – печеля-печелиш. Най-добре бързо да обмисляйте как да я приложите, защото не разполагате много време. Дошъл е моментът да убедите шефа си да калкулира увеличение на заплатата ви от 1 януари, защото тогава се правят финансовите планове на фирмата за новата година. Ако пропуснете т.нар. бюжетиране, рискувате да а останете и догодина със гарите доходи. Стратегията „печеля-печелиш“ означава да предложите на началника сделка: инвестира повече пари във вас, получава по-добри резултати в замяна, това е аргументът, с който може да постигнете справедлива цена за труда, усилията, опита, уменията, приноса ви за компанията. Иначе казано, вашата оферта е шефът да си върне под формата на месечно възнаграждение част от печалбите, за които сте допринесли като отличен професионалист и за които ще продължите да допринасяте догодина. Това е основният ви довод в разговора с началника. Никакви обяснения колко е поскъпнал животът, как са се увеличили поименните ви разходи, защото сте се оженили, децата ви са пораснали и т.н. Вие искате увеличение на заплатата, което заслужавате, а не социални помощи.

По тази причина и не казвате „X получава по-висока заплата от мен, а постига по-ниски резултати“. Вие искате увеличение на заплатата не защото някой друг взема повече пари от вас, а защото имате своите постижения, които трябва да бъдат правилно оценени финансово.

Тъкмо тези постижения трябва да припомните кратко, ясно и документално още в началото на разговора с шефа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts