30

май

Как да отговорите на критиките на близките: 4 основни правила

Често се случва така, че близки хора ви правят груби забележки, изразявайки своeто мнение прекалено директно

Можете да избегнете конфликт с другите, след като са ви критикували, ако разбирате как да реагирате правилно на критиката.

Ако сте критикувани от родителите, приятелите или любимия човек, тогава е малко вероятно те да преследват егоистични цели. Като правило, те се интересуват от вашето благополучие и искат да ви предпазят от евентуални проблеми. Ето защо е важно да знаете как да реагирате правилно на коментарите им, да не се обиждате, да не се ядосвате и да не се поддавате на други негативни емоции.

Как да отговорите на критиките на близките

1. Разберете истинските причини за недоволството

За да направите това, достатъчно е да зададете на събеседника няколко директни въпроса: „Какво точно не харесваш?“, „Защо смяташ, че трябва да направя това?“ Често причината за критика е обичайното недоволство или негодувание, и човек може да бъде обиден по съвсем друга причина.

Например, ако закъснявате за среща и човекът е недоволството си, то може да е провокирано от това, че сте закъснели, а поради причина на това, че не го приемате сериозно.

2. Помислете дали критиката е справедлива или не

Разпознаването на собствените си грешки е трудно, но е необходимо, ако искате да поддържате добри отношения с близките. Основното нещо е да разберете разликата, когато сте заслужено критикувани за конкретни думи или действия, или просто сте решили да обидите някого. Ако наистина грешите в нещо, благодарете на събеседника за коментара и обещайте, че следващия път ще помислите, преди да кажете или направите нещо.

3. Уважавайте чуждата гледна точка, дори и да е различна от вашата

Когато ви критикуват, това не означава, че трябва да промените начина, по който мислите или се държите. Просто трябва да разберете, че хората могат да имат различни възгледи за една и съща ситуация. Това е напълно нормално. Също така, не крийте собствените си чувства, говорете със събеседника откровено и спокойно обяснете вашата гледна точка.

4. Вземете критиката като допълнителен информационен източник

Не забравяйте, че критиката към друг човек говори повече за него самия, отколкото за онзи към когото е адресирана. По време на разговора запазете спокойствие, тогава ще можете да видите истинското лице на събеседника.

Как да не „избухнете“ след критика

На първо място, не забравяйте, че всяка критика, насочена към вас, е възможност да разгледате грешките си и тласък за самоусъвършенстване. Ако критиката е наистина градивна, отговорете на събеседника спокойно: „Благодаря, вероятно сте прав“ или „Благодаря, ще помисля“. Ако не сте съгласни с критиката, кажете спокойно: „Бих искал да не си толкова груб“. Невъзможно е да се освободите от коментарите завинаги, но във вашата сила е да промените отношението си към тях.

За да не изпитвате недоволство от критиката, изразена от любим човек, придържайте се към следните правила:

  1. Убедете себе си, че няма място за обида. Хората, които са близо до вас, обикновено правят коментари, за да ви спасят от грешки.
  2. Отнасяйте се с уважение към човека, който ви критикува. Той също има собствено мнение и чувства, той също оценява връзката ви и не ви желае злото.
  3. Погледнете се отстрани. Може би наистина грешите и трябва да се съгласите със събеседника си. Задайте си няколко въпроса: „Защо направих това?“, „Какво ме насочи в този момент?“, „Какво се опитвам да постигна?“

Опитайте се също да разберете целта на критиката

Човекът може да се стреми да повиши самочувствието си или умишлено да ви накара да се чувствате неудобно. Във всеки случай критиката не трябва да е причина за разочарование. Тя дори може да ви помогне. Дайте на събеседника кратък и ясен отговор, не се стремете да му доказвате каквото и да е и по възможност му простете, ако неволно или нарочно ви е обидил. За в бъдеще си струва да идентифицирате теми, за които неприятно е да говорите, и директно да кажете на опонента си за това.

Източник: psychology.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts