24

ян.

Как да облекчите болкa от изгаряне: 4 ефективни начина

Болката от изгаряне е несравнима, без значение коя степен е изгореното, не може да бъде описана, но е възможно да бъде облекчена

Нажежен тиган, небрежно използване на ютия, преса или преобърнат горещ чай могат да причинят изгаряне. В случай на сериозно увреждане на кожата, незабавно се консултирайте с лекар. В тази статия ще научите как да окажете първа помощ и как да облекчите болката от изгаряне.

Как да облекчим болката след изгаряне?

Има няколко лесни начина за облекчаване на неприятната болка след изгаряне.

Студен компрес

Нанесете лед или памучна кърпа, охладена във фризера. Може да свърши работа и торба със замразени горски плодове или зеленчуци, върху увредената област на кожата. Такъв компрес не само ще помогне за облекчаване на подуването, но и ще има аналгетичен ефект. Можете също така да поставите мястото на изгаряне под струя хладка вода за 10-15 минути или да го пуснете в леген или друг съд. Не забравяйте да наблюдавате температурата на водата, тя не трябва да е твърде студена, в противен случай има риск от измръзване.

Болкоуспокояващи

Аналгин или аспирин са лекарства, които могат да бъдат намерени във всяка домашна аптечка. Те ще помогнат за намаляване на болката и временно да забравите за неприятния инцидент. Можете да използвате всякакви лекарства само ако човека, който се е изгорил, или вие самия нямате алергични реакции към компонентите.

След охлаждане на кожата, третирайте мястото на изгаряне с медицински спрей или мехлем с анестетик, като пантенол или бепантен. Мехлемите с леден каин, също са много популярни.

Ако нямате лекарства под ръка, можете да използвате традиционни методи.

Народни рецепти

Що се отнася до облекчаване на болката у дома, има няколко прости, но ефективни метода.

Сурови картофи

Суровите картофи ще помогнат за намаляване на болката и също така ще облекчат възпалението. Трябва да настържете картофите на едро ренде или да ги нарежете на малки парчета. След това увийте сместа в марля и нанесете върху увредената кожа

Алое

Алоето играе и ролята на естествен анестетик. Лист на растението се разрязва по средата и кашата се налага върху мястото на изгаряне.

Всички горепосочени методи ще бъдат ефективни само в случай на леки наранявания, изгаряния от първа и втора степен, като тежест. Ако по кожата се появят мехури, ако започне тъканна некроза и т.н., трябва незабавно да се консултирате със специалист за съвет и да не се самолекувате.

Интензивната, непрестанна болка може да бъде симптом на сериозно увреждане на кожата, което изисква не само облекчаване на болката, но и допълнителни лечебни средства.

Източник: zdorovie.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts