24

ное.

Как да не съсипете доларовото дърво?

Дълги клонки, разкошни месести листа, лесно за отглеждане. Всичко това прави доларовото дърво предпочитано стайно цвете

Популярно е и с името замиокулкус. Спазвате ли 10 правила, няма да има проблеми.

Растението стига до метър и повече. Основното, с което трябва да се съобразявате, е неговият по-особен сукулентен характер. Най-важно е да му изберете правилното място, да го поливате и подхранвате разумно.

  1. Главното е да го защитите и от слънце, и от сянка

Ако при повечето стайни цветя търсите максимално ярко осветление, при замиокулкуса трябва да намерите най-мекия среден вариант. Разсеяна светлина или полусянка, близо до източни или западни прозорци е идеалният избор. Расте добре по-навътре в помещенията, при изкуствено осветление в офисите. През зимата може да преместите цветето малко по-близо до прозореца.

  1. Пазете замиокулкуса и от жега, и от преохлаждане

С първото се справя по-лесно, докато студ под 12 градуса му е сериозен проблем. Започнат ли да жълтеят листата, явно го мъчат и по-високите температури.

  1. Растението не понася торове с продължително действие и прехранване

При увеличение на дозите има риск от загниване на корените и загуба на декоративността на короната. За да не допуснете грешки, намалете стандартната дозировка наполовина и използвайте специални подобрители за сукуленти и кактуси.

Замиокулкусът се подхранва само през пролетта и лятото, като се ориентирате по растежа. Не торете по-често от веднъж на 2 седмици.

  1. При поливане бъдете по-сдържани

За ориентировка спазвайте препоръките за кактуси. Пресъхване ще понесе, докато подгизването ще е фатално. Вода не трябва да се застоява в подложната чинийка. Поливайте често, но по малко. Почвата трябва да засъхва, преди да
сипвате вода, не само по повърхността, а и в средния слой. През зимата трябва да сте още по-умерени.

5. Нужно е да сте стриктни и с начина на поливане

Не сипвайте вода върху корените, не мокрете основата на стъблата. Листата пък въобще не трябва да имат досег с вода. Сипва се в самия край на саксията, бавно и внимателно. Заради това не трябва и да се пръска растението, колкото и да е сух въздухът в помещението. Месестата му структура гарантира добър запас от влага.

  1. Поддържайте листата чисти

Въобще не понасят натрупване на прах. Избърсвайте ги редовно с много добре изцедена мека гъба.

  1. Доларовото дърво не е от най-контактните

Въпреки че листата са месести, те се травмират лесно. Но да сбутате саксията в ъгъла за защита не се препоръчва. Клонките трябва да имат място да е развиват свободно, а въздухът свободно да циркулира около тях. Допир до стъкла, стени и мебели не трябва да има.

  1. Цветето не обича често пресаждане

Много е чувствително към нарушения в корените. Мести се само когато напълно изпълни саксията и видимо спира растежа си. Не прекалявайте и със смяната на мястото, няма да му хареса.

  1. При пресаждането бъдете много внимателни

Новият съд не трябва да е много по-голям от стария. Местете цветето заедно със старата почва около корените. Запазете същата височина при засаждането.

Използвайте специален субстрат за сукуленти – лек, рохкав, с перлит срещу уплътняване. На дъното направете дренажен слой поне 5 см. Не трамбовайте прекалено силно. Не бързайте с поливането след пресаждане. Сипете вода едва на следващия ден, а ако почвата е била влажна – след 2-3 дни. Пресаждайте в началото на пролетта (март-април).

  1. Замиокулкусите обичат свеж въздух

Проветрявайте стаята редовно, но пазете цветето от течение и резки промени в температурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts