7

ян.

Как да критикувате конструктивно любимия

Как критикувате любимия е от значение, обаче и количеството е важно

Забележките за дреболии наистина са дребнави, но коварни, защото имат свойството да се натрупват и да развалят трайно отношенията. Мъжът заживява с мисълта, че каквото и да прави, все греши, любимата все е недоволна, все иска да го ремонтира и усъвършенства.

Внимавайте да не влезете в този капан

Но големите си недоволства не премълчавайте. Именно за тях давайте обратна връзка на партньора си. Критиката, поднесена по подходящ начин, предотвратява усложнения в отношенията, защото честно съобщавате какъв е проблемът и честно обсъждате как може да се разреши. Самият факт, че казвате на мъжа си какво ви ядосва или тревожи, означава, че не се страхувате да бъдете откровени, и се надявате, че можете да постигнете съгласие.

При даване на обратна връзка или градивна критика

Опитайте това:

• Подхождайте към темата в подходящ момент. Моментът, в който партньорът ви влиза през вратата, не е подходящ момент за критика.

• Поставете под въпрос мотивите си да критикувате партньора си. В голямата картина фактът, че той оставя кухненските шкафове отворени, наистина ли ви притеснява достатъчно, за да създадете проблем?

• Фокусирайте се върху специфичното поведение на партньора си, а не върху цялата му личност. Например, не искате да кажете: „Ти просто не си забавен“. Вместо това бъдете конкретни, като кажете: „Забелязах, че не ти харесва да ходиш на театър. На мен ми се ходи понякога и ще се радвам да си с мен, така че можем ли да поговорим за това как да се справим с това различие?“

• Бъдете положителни. Това е ОГРОМЕН пропуск, който повечето двойки правят. Опитайте да оформите горния проблем положително, като кажете: „Забелязах, че изглежда не харесвате театър, но все пак си човек на изкуството, по един или друг начин.“

• Дайте на партньора си възможност да обясни или да предложи обратна връзка. Това е двупосочен процес.

Иначе премълчаването храни негативните емоции

Проблемите се натрупват, задълбочават се и избухват по-опасно.

Специалистите по брачни отношения изтъкват, че основата на хармонията във всяка двойка е в тънкия баланс между споделянето на негативни чувства и великодушието. Говорете с партньора за онова в поведението му, което ви мъчи. Но много внимавайте какво всъщност ви мъчи, бъдете широко скроени и не забравяйте, че никой не е идеален.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts