2

ян.

Ще изсъхне ли? Как да засадите коледно дърво в земята?

Засаждането е чудесен начин да оставите напомняне за празника и да удължите живота на вашето коледно дърво

Нова година пристигна, а коледата мина, но живата елха е у дома и радва окото. Но колко време ще издържи? Както знаете, живото дърво започва да се скапва след само пет-10 дни вкъщи. В резултат на това има игли навсякъде и настроението започва да изчезва.

Оказва се, че има изпитани начини да удължите живота на празничната елха у дома. За да направите това е необходимо само да следвате няколко прости стъпки. Ако бъдат спазени, новогодишната красавица ще продължи да радва домочадието, успокоявайки с външния си вид.

Основни стъпки за запазване на жива коледна елха у дома

За да може коледната елха да стои у дома възможно най-дълго и да не започне да капе, трябва да следвате някои лесни правила. Новогодишното дърво трябва да бъде монтирано далеч от източници на топлина , като нагреватели, радиатори и камини. Прекомерната топлина е вредна за деликатните иглички.

Също така дървото трябва периодично да се пръска с вода. Бутилка със спрей е идеална за тази цел. Ако имате овлажнител за въздух у дома, той също ще бъде от полза за елхичката.

Засаждане на коледно дърво у дома

И така, новогодишното дърво се отстранява от източници на топлина и се напръсква с вода. Но какви други мерки могат да бъдат взети, за да се спаси? Добър вариант е да засадите новогодишното дърво в контейнер или саксия с пясък. Преди това е препоръчително да направите пресен разрез на дървото и да премахнете кората от долната част, тъй като по този начин дървото ще абсорбира по-добре влагата и хранителните вещества.

След това в контейнера, в който планирате да засадите новогодишния символ, трябва да смесите следните компоненти: пясък, вода, сол, захар и аспирин. На литър вода трябва да добавите щипка сол, супена лъжица захар и таблетка аспирин.

Солта и захарта ще осигурят на дървото необходимите вещества, а аспиринът ще попречи на развитието на гнилостни бактерии. Когато сместа е готова, стволът на дървото трябва да се постави на 15-20 сантиметра в нея. Ако всички условия са изпълнени, тогава елхичката ще стои в такива условия за около месец

Ами ако коледната елхичка е в саксия?

Ако новогодишното дърво първоначално е било закупено в саксия, то може да бъде засадено на открито, тъй като има корени. Но определено не през зимата: по това време на годината у нас няма достатъчно слънце, въздухът е сух и земята е замръзнала. Слабичкото дърво просто няма да оцелее при такива условия. Идеалното време за засаждане е края на април и август.

Преди да засадите дървото на открит терен, растението трябва да бъде извадено на хладно място, например на балкона. Там елхичката трябва периодично да се пръска с вода и да се полива. Нужно е единствено да се наблюдават температурите, като се пръска, да не измръзне. Освен това е важно да се извършва поливане под ствола на дървото, тъй като по този начин то ще получи максимална концентрация на влага. Няма нужда да се страхувате от преовлажняване на корените – преполиването на растението в този случай е по-добро от недостатъчното поливане.

Трябва да се грижите за елхата, дори и след като сте я пресадили. Важно е, а и така ще се почувствате по-добре. Освен това трябва да се полива редовно, в допълнение към лекото прекопаване и плевенето на земята около него.

Източник: dachadacha.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts