кофеин

18

апр.

Какво ще се случи с вас, ако откажете кофеина?



Кофеинът е меч с две остриета. От една страна, има известна полза от него- подобрява паметта, увеличава енергията, но от друга страна, хората, които са го отказали, отбелязват резки промени в живота си.


Ако решите да скъсате с кофеина, информирайте предварително приятелите и семейството си, за да подходят с разбиране.



Ще се държите лошо (но не за дълго)
Ако сте запален любител на кафето, тогава много добре знаете, че дори няколко часа без дозата кофеин може да причини абстиненция- и в нея няма нищо приятно. Симптомите включват умора, главоболие, промени в настроението.


Препоръчва се на всеки 2-3 дни да намалявате обичайния прием кафе.



Въпреки че всички хора са различни, ако сте свикнали да консумирате от 400 до 500 мл кофеин на ден ( около 3-4 чаши кафе), ще почувствате симптомите на отказването му в пълна светлина.
Кофеиновата абстиненция по правило продължава 7-10 дни и затова може да пробвате с намаляване приеманото количество кафе с всеки изминал ден, вместо да го забравите внезапно.



Ще отслабнете
Вероятно знаете, че газираните и сладките напитки съдържат кофеин и е възможно затлъстяването от тях. Дори и невинната лъжица захар и „капка“ сметана в кафето могат да ви изненадат с 200 калории.


Когато забравите за кафето, ще видите значително спадане на килограми




Кофеинът, наред с други неща, е временно средство, което потиска апетита. В момента, в който го откажете, ще усетите „естествен глад“, но доста по-остър. Освен това, кофеинът може да ускори метаболизма. Този ефект не е значителен, но ако сте свикнали да пиете черно кафе, тогава изгарянето на калориите при вас се забързва и така ще ви е по-лесно да отслабнете.



Ще спите по-добре и ще станете по-весели
Приемането на кофеин дори 6 часа преди лягане може сериозно да попречи на съня ви през нощта. В резултат на това, се събуждате уморени и с нуждата от нова порция кофеин. Оказва се, че това е порочен кръг. Ето защо хората, които отказват да приемат кофеин, спят по-дълбок сън в сравнение с тези, които го консумират. Да, в началото ще се чувствате уморени, докато тялото ви свикне с живота без кофеин. Но с течение на времето ще бъдете изпълнени с жизненост.


Когато се откажете от кофеина ще се чувствате много по-спокойни



Ще бъдете по-спокойни
Кофеинът е стимулант, следователно той натиска педала за газта на нервната ви система. Кофеинът причинява прилив на адреналин, свива кръвоносните съдове и така се повишава кръвното ви налягане.



Вашите тренировки ще пострадат
Американският колеж по спортна медицина недвусмислено заяви, че кофеинът подобрява работата и интензивността по време на тренировки. Приемането на кофеин може да играе решаваща роля в маратон или във фитнес залата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts