3

фев.

Какво удвоява риска от деменция според най- новите проучвания

Какви травми удвояват риска да се разболеете от деменция?

Какво показаха най- новите проучвания по темата

За съжаление, това е нарастващ проблем: според центровете за контрол и превенция на заболяванията, броят на хората, диагностицирани с когнитивен упадък, се очаква да нарасне от прогнозния брой за 2021 г. от 5 милиона до близо 14 милиона до 2060 г. Но е възможно да се справите с непосредствените здравословни проблеми, които биха могли да увеличат вероятността от развитие на състоянието, като високо кръвно налягане, висок холестерол или тютюнопушене. Но според ново изследване, преживяването на едно нещо може автоматично да удвои риска от деменция. Прочетете, за да видите какво може да е виновник за причиняването на когнитивен спад.

Ако сте имали лека черепно- мозъчна травма или сътресение може да удвои риска от развитие на деменция

През 2018 г. екип от изследователи, работещи с министерството на здравеопазването на САЩ, се заели да разберат по-добре връзката между травматично мозъчно увреждане и деменция при възрастните хора, като се фокусирали по-специално върху това как дори лека черепно мозъчна травма може да повлияе на вероятността от развитие на състоянието. Екипът анализира данни на хора над 49 годишна възраст от 1 октомври 2014 г. до 30 септември 2021 г., като внимателно съпоставят 178 779 хора в напреднала възраст, за които е била диагностицирана травматично мозъчно увреждане със 178 779, които не са претърпели, от които общо 90,3 процента са мъже с средна възраст около 49,5 години. Проучването също така изключва всички пациенти, които вече са били диагностицирани с деменция в самото начало.

Резултатите показват, че 4698 от тях, които не са имали травма – или 2,6 процента – са развили деменция в сравнение с 10 835 – или 6,1 процента – от тези, които са претърпели лека травма на главата. Когато са били направени корекции за медицинските архиви, изследователите стигнали до заключението, че „дори леката травма без загуба на съзнание е свързана с повече от 2 пъти увеличение на риска от диагностициране на деменция“.

Източник: https://bestlifeonline.com/ pixabey

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts