технологична зависимост

23

юли

Какво трябва да правим за да предпазим децата си от технологична зависимост?

Как да им помогнем?

Пристрастяването към интернет все още не е официално признато психично разстройство и не е включено в диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства. Включването му обаче е само въпрос на време. Наистина, проблемът става все по-очевиден всеки ден и експертите обмислят как най-добре да лекуват това ново заболяване.

Младите хора са най-засегнатата група, когато става дума за пристрастяване към интернет и новите технологии. Всъщност тяхното патологично използване на социални медии, мобилни устройства и компютри престана да бъде ексцентричност и се превърна в истински проблем.

Какво казват специалистите? Как да предпазим децата си от технологична зависимост?

Според проучване тийнейджърите прекарват средно по седем часа и 22 минути на ден във взаимодействие с новите технологии. Всъщност те прекарват повече време в тях, отколкото в сън или ходене на училище или колеж. Освен това, за мнозина употребата им води до епизоди на пристрастяване. Зависимостите са патологични, зависими и устойчиви поведения, които продължават въпреки негативните си ефекти.

Има много възможности за лечение на тийнейджъри с технологична зависимост. Във всички случаи предпочитаният подход е психологическата помощ. Въпреки че няма златен стандарт за лечение на разстройството, експертите предлагат когнитивно-поведенческа терапия  като предпочитан вариант. В допълнение, мотивационната стимулираща терапия и справянето с дефицита на социални умения са подходящи алтернативи.

Практикувайте обратното

Има много възможности за лечение на тийнейджъри с технологична зависимост. Във всички случаи предпочитаният подход е психологическата помощ. Въпреки че няма златен стандарт за лечение на разстройството, експертите предлагат когнитивно-поведенческа терапия като предпочитан вариант. В допълнение, мотивационната стимулираща терапия и справянето с дефицита на социални умения са подходящи алтернативи.

Следователно откриването на моделите на тийнейджъра и графиците на използване прави възможно включването на други дейности, които да прекъснат обичайната им вредни навици. Това им позволява постепенно да се преадаптират на ново.

Поставяне на цели пред децата ни

Както при другите видове зависимости, поставянето на реалистични цели е от съществено значение за преодоляването на проблема. Трябва да се изготви график или програма за използване, прекъсвани от кратки почивки, когато извършват други видове дейности. Доколкото е възможно, те трябва да са на открито или да изискват определена степен на социално взаимодействие.

Въздържание от определени приложения

Често пристрастяването на децата ни към технологиите се върти около предпочитанията към конкретна програма или приложение (Instagram, Facebook, TikTok и др.). Приложението, причиняващо проблема, трябва да бъде във фокуса на програмата за лечение, тъй като то изостря пристрастяващото поведение на децата. Следователно те трябва да бъдат насърчавани напълно да спрат да използват това конкретно приложение.

Семейна терапия

И накрая, семейната терапия може да бъде от съществено значение за приключване на разрешаването с технологичата зависимост. С този вид помощ могат да се изследват релационните причини, които са мотивирали развитието на спиралата на пристрастяването. Може да бъде полезно и когато пристрастяването е нарушило семейната динамика по един или друг начин.

Няма един единствен начин за лечение на зависимостите от новите технологии при подрастващите. Въпреки това, ако една конкретна терапия или стратегия не работи, винаги могат да се търсят алтернативи. Във всеки случай, търсенето на професионална помощ винаги е първата стъпка, която трябва да се предприеме.

Източници: https://exploringyourmind.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts