31

юли

Какво трябва да направите, ако в ухото ви попадне вода?

Когато се къпете в морето или плувате в басейн може да попадне вода в ушите ви


Усещането е неприятно, защото слухът намалява, а понякога и ви се струва, че цялата глава тежи. Децата даже се плашат от проблема.

За да изтече водата, най-простото е да легнете на страната на засегнатото ухо и да останете така в продължение на 10 минути. Друг начин е рязко да разклатите глава в посока на пострадалото ухо. Трети разпространен метод е скачане на един крак – наклонете главата на страната на засегнатото ухо и скачайте на срещуположния крак.

Често се използва и дълбокото поемане на въздух, след което с пръстите на ръката се затварят ноздрите. Преглъщайки, ще усетите пукащ звук. Поетият въздух се опитва да излезе през ушите и изтласква водата. Възможно е обаче изброените начини не помогнат. Вероятно ушната кал е набъбнала при контакта с водата и затова не успявате да отпушите ухото. Тогава вземете грейка или сешоар. Целта е влагата да се изпари под въздействие на топлината. Грейката сложете върху ухото. Ако ползвате сешоар, дръжте по на разстояние поне 25 см.

Ако нищо не помогне, бързо потърсете лекарска помощ. Не допускайте водата да остане по-дълго време в ухото, защото има риск да премине в т.нар. средно ухо и да причини инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts