10

фев.

Какво означава виене на свят сутрин?

Световъртежът сутрин може да развали настроението и благополучието ви за целия ден

Причините за възникването на виене на свят сутрин може да не са много опасни или да изискват незабавна медицинска помощ.

Причини за световъртеж сутрин след сън

Световъртежът е симптом, който може да показва наличието на неврологични заболявания, болести на сърдечно-съдовата система, вестибуларния апарат и органите на слуха.

Човек изпитва следните усещания:

  • Изглежда, че всички обекти наоколо се въртят;
  • В главата възниква необичайно усещане за лекота;
  • Пред очите се появяват плаващи или цветни кръгове;
  • Понякога усещате леко гадене.
  • Влошаване почти веднага след ставане от леглото сутрин.

Възможни причини за сутрешно замайване:

  • Недостатъчни нива на кръвната захар. Това е типично за жени на строга продължителна диета.
  • Вегето-съдова дистония, която причинява стесняване на кръвоносните съдове.
  • Ниско кръвно налягане.
  • Цервикална остеохондроза. При това заболяване нервните окончания и кръвоносните съдове на шията се притискат и кръвта тече лошо към мозъка.
  • Възпаление на средното ухо – отит, евстахит.
  • Желязодефицитна анемия.

Възрастните хора често се оплакват от сутрешно замайване. Това се дължи на факта, че с възрастта съдовете изтъняват и вестибуларният апарат вече не функционира добре.

Но има и доста опасни причини за виене на свят сутрин, при наличието на някои заболявания: епилепсия, множествена склероза, мозъчни тумори.

Какво да направите, ако имате виене на свят сутрин?

На първо място, трябва да установите дневен режим и хранене. Важно е да спите поне 6-7 часа на ден и да се храните добре. Строгите диети и гладуването само вредят на тялото, което води до недостиг на витамини и загуба на сила.

След като се събудите, не трябва веднага да скачате от леглото.

Трябва да лежите настрани за известно време и да станете, бавно и опирайки се на ръцете си.
Също така си струва да посетите лекар за пълен преглед. Ако се подозира цервикална остеохондроза, се предписва рентгенова снимка на цервикалния гръбнак и доплерография на кръвоносните съдове.

Можете да прецените общото състояние на тялото чрез кръвни изследвания. За да се изключат тумори в мозъка, се предписва MRI (магнитен резонанс).

Трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, ако виенето на свят с гадене е придружено от силно главоболие, пристъпи на повръщане, изтръпване на крайниците или треска

Защо главата боли след сън

Главоболието след събуждане може да възникне по различни причини. Не говорим непременно за патология: човек, който заспива в неудобна поза, почти сигурно ще се събуди с „тежка глава“. Въпреки това, ако синдромът на болката е станал постоянен и се появява както след дневна, така и след нощна почивка, не можете да се колебаете.

Нормалният нощен сън продължава средно 7-8 часа. Това време е достатъчно, за да може тялото да се възстанови напълно. Добре отпочиналият човек се събужда бодър и в отлично настроение. Ако имате главоболие след сън, това означава, че не сте си починали добре.

Причините може да са следните:

  • продължително едностранно притискане на съдовете на главата и шията, което води до лошо кръвообращение (например, ако човек е заспал и се е събудил в същата поза);
  • злоупотреба с алкохол преди нощната почивка;
  • спане в задушна и гореща стая (кислородно гладуване плюс постоянно отравяне с издишани токсини);
  • неудобна позиция по време на сън;
  • повишено вътречерепно налягане поради дълго хоризонтално положение на главата;
  • превишаване на нормата на съня с 2-3 часа (натрупването на серотонин, „хормона на радостта“, причинява състояние, подобно на мигрена).

Всичко това са механични причини. Достатъчно е да елиминирате негативните фактори и няма да има главоболие след събуждане.

Ако обаче сутрешното ви главоболие стане хронично, трябва да се консултирате с лекар. Особено опасна е комбинацията от болка с други симптоми: замаяност, припадък, гадене и др.

Постоянната болка в главата сутрин може да показва сериозни здравословни проблеми. Може да бъде причинено от вегетативно-съдова дистония, интоксикация, апнея, депресия, цервикална остеохондроза, нарушение на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts