2

авг.

Какво може да причини фотодерматит и как се лекува?

Защо получавам зачервяване, сърбеж и мехури вместо равномерен тен? Какво е фотодерматит и как се лекува?

Алергията към слънцето, известна още и като фотодерматит, може да бъде неприятна изненада не само по време на морската почивка през горещо лято, но и в града през пролетта. Фотодерматитът е важно да се диагностицира и лекува правилно, за да се предотврати рецидив.

Фотодерматитът по лицето и тялото е състояние на кожата, причинено от реакция на имунната система към UV светлината. Слънчевата светлина сама по себе си не е алерген, но може да промени структурата на някои вещества на повърхността или в дълбоките слоеве на кожата, които от своя страна повишават чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина и причиняват алергии.

Проявите на фотодерматит условно се разделят на местни и общи. Откритите части на тялото – лице, шия, ръце, деколте, рамене, по-рядко ръце и крака – се зачервяват, подуват и се покриват с обриви от различен тип. Здравословното състояние се влошава, възможна е треска, световъртеж, болка в очите, слабост и сълзене.

Фотодерматитът е алергична реакция на организма към ултравиолетовата светлина, която може да се появи неочаквано по време на ваканцията, когато сте повече навън.

Причината за необичайна фоточувствителност може да бъде:

  • Прием на лекарства, от антибиотици до лекарства за сърце и контрацептиви;
  • Някои козметични съставки;
  • Заболявания на черния дроб, панкреаса, стомашно-чревния тракт, хормонален дисбаланс;
  • Дерматит от всякакъв вид, особено атопичен;
  • Козметични процедури и татуировки.

Всеки може да развие слънчев фотодерматит, но бременните жени, малките деца и хората с много светла и слаба кожа са изложени на по-сериозен риск.

Възможно е UVA и UVB лъчите да провокират сърбеж и сълзене на очите. То прилича на конюнктивит, но е без гнойни секрети.

Съветът на лекарите е веднага да спрете да се излагате на слънце и да защитите кожата, като я покриете. Не се печете и стойте на сянка. Носете тънки дрехи от естествени материи – дълги и с ръкави, шапки с широки периферии и качествени слънчеви очила.

Спрете да използвате известно време козметика, в това число и за UV защита, за да не влошите обривите. Щом все пак се налага да сте на открито, потърсете слънцезащитни кремове за малки деца – с физични филтри като титаниев двуокис и цинков окис. Те се познават по това, че
оставят бяла следа по кожата.

Ако се къпете в морето или в басейна, нека е съвсем за кратко. След това задължително се облейте с чиста вода и подсушете тялото.

Непременно спазвайте диета – откажете се от пържени храни, яйца, цитруси, шоколад, орехи.

След ваканцията побързайте да направите консултация с дерматолог.

Профилактика на фотодерматит:

  • Избягвайте пряката слънчева светлина;
  • Когато избирате перилни препарати, обърнете внимание на хипоалергенните продукти и изплакнете обилно дрехите;
  • Ограничете използването на грим, козметика за грижа за кожата и парфюми, особено преди излизане;
  • Опитайте се да не влизате в контакт с цъфтящи растения, бъдете внимателни сред природата, в парка, на пикници и открити веранди;
  • По време на обостряне на фотодерматит и лечение се придържайте към диета, която не съдържа храни, които повишават фоточувствителността (магданоз, целина, цитрусови плодове и др.).

Източник: www.laroche-posay.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts