19

апр.

Какво е „слонска болест“, която може да се появи след коронавирус?

След COVID-19 някои хора може да развият „елефантиаза“ – слонска болест, рядка проява на пост-COVID синдром

На специалистите им прави впечатление, че случаите на слонска болест значително са зачестили през двете години пандемия, предизвикана от новия коронавирус.

Слонската болест, за която говорим днес, не бива да се бърка с лимфатична филариоза. Този вид елефантиаза се причинява от паразитни червеи от семейство Filarioidea. Червеите навлизат в тялото чрез ухапване на комар и болестта има епидемичен характер.

Владимир Болибок

Това сравнително рядко заболяване се появява поради увреждане на лимфната система и нейното възпаление. В интервю за Ura.ru лергологът-имунолог Владимир Болибок каза, че днес коронавирусът значително уврежда лимфната система, което е и причина за зачестилите случаи на слонска болест.

Най-често проблеми с лимфната система се появяват при пациенти с делта щам. Както отбеляза имунологът, проблемите стават факт поради вече съществуващи усложнения при пациентите: хроничен тонзилит или заболявания на стомашно-чревния тракт.

Какво е „слонска болест“?

„Елефантиаза“ (от гръцки. ελεφαντίασις – елефантиаза) се развива поради възпаление на лимфните възли и лимфните съдове. Причината за заболяването може да бъде:

  • запушване на лимфните съдове;
  • нарушена циркулация на лимфния поток;
  • инфекция с нематоди от вида Brugia malayi или Wuchereria bancrofti (червеите проникват в лимфната система и запушват кръвоносните съдове, причинявайки подуване и други аномалии).

При елефантиаза се отбелязват следните симптоми:

  • лимфен и венозен застой (спиране на притока на течности);
  • подуване на тъканите;
  • дразнене на съединителната тъкан;
  • пролиферация на съединителна тъкан в кожата и междумускулните пространства;
  • промяна във формата и обема на органите (в повечето случаи има лезия на краката, които се увеличават и приличат на краката на слон, откъдето идва и името на болестта).

Какви симптоми имаха хората с COVID-19?

Според имунолога при Делта щама пациентите се оплакват от силна болка в корема поради възпаление на лимфните възли на мезентериума на червата, а при Омикрон изпитват силна болка в гърлото поради възпаление на лимфата, лимфните възли на шията и в задната част на главата. Болибок също наблюдава подуване на вените. Според специалиста поради силни болки в гърлото хората отказвали да ядат и пият. Това се дължи на възпаление на лимфните възли на шията.

Как се лекува заболяването слонска болест?

При медикаментозно лечение се използват диуретични лекарства, а за намаляване на отока се назначава ултравиолетово облъчване и електрофореза. Освен това се използва цял набор от мерки за намаляване на отока:

  • ръчен лимфен дренажен масаж;
  • вакуумен лимфен масаж;
  • компресионна терапия (носене на специално трико и превръзка по специален начин – превръзка).

Консервативното лечение е насочено към подобряване състоянието на лимфните съдове и лимфата. По време на лечението се предписват антибиотици, противопаразитни лекарства, диуретици, антихистамини, глюкокортикостероиди, имуномодулатори и др.

Източници: varikoz.ru, ura.news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts