31

мар.

Какви са ползите за здравето от пшеничната трева?

Кой не знае за пшеничната трева, кой не е чувал за нея!

Поредната мода ли е тя или наистина е суперхрана? Според специалистите е достатъчно да прочетете какъв е съставът й, за да се убедите в ползите. Всъщност става дума за млади пшенични стръкове, но от по-особен сорт. В тях се съдържат над 2 пъти повече витамин А отколкото в морковите и повече витамин С отколкото в портокалите. Има над 90 минерала, сред които са калий, калций, магнезий и натрий. Богата е на 19 аминокиселини, а те реално изграждат протеините. Така че пшеничната трева е измежду най-пълноценните източници на растителен протеин. Ако не ядете месо, а тренирате, тя е храна точно за вас. Сред ценните й съставки е витамин В17, за който се смята, че разрушава раковите клетки. Има го в много малко храни и обикновено се приема като добавка.

Пшеничната трева се използва за подобряване нивата на кръвната захар, което ще рече, че контролира глада

Полезно за отслабването е високото съдържание на ензими, които подпомагат преработката на протеините, подобряват храносмилането, разграждат мазнините и забавят стареенето на клетките. Има отлично прочистващо действие и се препоръчва за детоксикация на организма в края на зимата.

Ако я приемате под формата на прах, в стомаха тя набъбва и ви кара да се чувствате сити по-дълго време, в резултат на което поемате по-малко храна. Ускорява метаболизма, позволява да превърнете по-голяма част от поетите калории в енергия. Високото съдържанието на магнезий пък подпомага доброто състояние на дебелото черво.

Тревата може да се консумира прясна и под формата на сок

Щом го изцедите, трябва да го изпиете до 20-30 минути. След това губи полезните си свойства. Отрязаната трева може да се съхранява 1-2 дни в хладилника, но не повече. Ако я замразите, ще изгуби част от полезните си съставки. Предлага се и на прах или на таблетки.

Най-лесно е да си купите семена и да си отгледате сами кълнове. За 1-2 седмици ще имате градинка, от която да си режете стръкчета.

Добавяйте пшенична трева във фреш или смути, дневната доза е 1-2 супени лъжици. Може също така да я поръсите върху салата, супа или пък да я хапвате с кисело мляко.

Примерно меню

1-и ден

Закуска: В чаша кисело мляко сложете по 1 ч.л. пшенична трева на прах, чия и счукано ленено семе. Ако не ви е вкусно, подсладете с настърган плод.

Обяд: Порция крем супа от тиква, картофи и праз поръсете с 1 с.л. наситнена пшенична трева. Изяжте и сандвич от филийка пълнозърнест хляб, извара и резенче пуешка шунка.

16 ч.: Чаша смути от морков, портокал и пшенична трева.

Вечеря: Салата от зеле, настъргани морков и ябълка, няколко маслини поръсете с 1 с.л. накълцана пшенична трева. Подправете със сок от грейпфрут и зехтин.

2- и ден

Закуска: В 100 г извара добавете 1 с.л. пшенична трева на прах, 1 ч.л. счукани орехи и 1 нарязана ситно кисела краставичка.

Обяд: Средна порция ри-зото със спанак, пшенична трева и моркови. Плод по избор за десерт.

16 ч.: Чаша сок от портокал, червено цвекло и пшенична трева.

Вечеря: Купичка бобена супа с моркови, лук и домати поръсете с 1 с.л. наситнена пшенична трева.

3- и ден

Закуска: 1 варено яйце, резенче сирене и чаша ай-ран, в който сте разтворили 1 ч.л. пшенична трева на прах.

Обяд: Парче пилешки гърди без кожата сварете или задушете. Гарнирайте ги с 3 с.л. картофено пюре, в което сте разбъркали 1 с.л. наситнена пшенична трева. За десерт – плод по избор.

16 ч.: Чаша сок от цитруси с 1 ч.л. пшенична трева на прах.

Вечеря: Салата с бейби спанак, рукола, чери домати и 1 с.л. пшенична трева подправете с лимонов сок и зехтин. Изяжте и филийка пълнозърнест хляб с резенче сирене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts