27

мар.

Какви заболявания се обострят през пролетта?

През т.нар. междинни сезони – пролетта и есента, организмът е подложен на стрес заради промяната на времето

Той впряга всичките си ресурси, за да се приспособи към външните фактори. През март към това се добавят авитаминозата, предизвикана от по-бедното хранене през зимата, и т.нар. хиподинамия – по-малкото движение на открито. Те са основни причини за пролетната умора. Допълнително натоварване внася превъртането на часовника с един час напред в края на месеца, което за няколко седмици обърква биологичния ритъм.

Всичко това отслабва имунитета и могат да се обострят състояния, за които здравият човек дори не подозира през останалото време. Смята се, че метеорологична чувствителност засяга поне половината от хората в света и над 2/3 от населението в страни с четири сезона.

Гастрит

Това възпаление на стомашната лигавица доказано се среща по-често през пролетта. През този сезон организмът страда от недостиг на витамини В и С, които участват в естественото обновяване на лигавицата. Отвикналият през зимата стомах реагира на зелените салати, особено ако са подправени е повече оцет или лимон, олио или зехтин. Спанак, лапад, коприва също може да не се отразят добре заради целулозата.

Появяват се характерни парещи болки под лъжичката, киселини, оригване, гадене, позиви за повръщане, лош дъх, понякога втрисане и леко повишена температура.

При остър пристъп най-добре няколко дни да се ядат само пюрета и супи, да се пие много вода и билков чай, например от лайка, жълт кантарион, невен, мента, маточина.

Ако често получавате киселини след хранене, непременно идете при гастроентеролог. Той ще направи изследвания и прегледи, за да установи на какво се дължат.

Задължително трябва да внимават и пациентите с язва, която също се обостря през пролетта.

Алергии

Когато започнат да цъфтят растенията, вятърът разнася прашеца им. Някои хора са по-чувствителни и при вдишването на поленовите частици получават реакция на имунната система. Най-характерен е алергичният ринит, т.нар. сенна хрема. Смята се, че около 1 милион българи страдат от нея, като мнозина не си знаят диагнозата.

Алергичното възпаление на лигавицата на носа води до сополи и често кихане. Може да се съпътства с парещи, сърбящи и сълзящи очи, раздразнено гърло, обща отпадналост.

Ако симптомите се появяват всяка година по това време, вероятно имате сенна хрема. Консултирайте се е алерголог още преди да започне най-бурният цъфтеж.

Полените във въздуха усложняват и бронхиалната астма. Това е хронично възпаление на белия дроб с оток, стесняващ дихателните пътища, и с отделяне на секрет, който затруднява дишането.

Пациентите често не разпознават симптомите и не отиват при специалист, а е нужно противовъзпалително лечение, за да не се стига до пристъпи.

Сърдечни проблеми

Причината са резките колебания в температурите и в атмосферното налягане. Те натоварват сърцето и предизвикват промени в ритъма му.

Ако тези състояния са чести, не са безобидни и е нужен преглед при специалист.

Болки в ставите

Ревматичните оплаквания се засилват през пролетта, макар че според някои научни изследвания няма връзка между болките и дъждовното време.

Ако обаче сте от хората, които са убедени в обратното, вземете превантивни мерки. Избягвайте храни, които повишават пикочната и млечната киселини – сладкиши, колбаси, червено месо. Препоръчително е да пиете прясно изцеден сок от моркови. За повече цинк яжте броколи, тиква и тиквено семе, пълнозърнести храни.

Дерматити

Проявите им се засилват през пролетта заради влажността. При себорейния дерматит типични са обривите по гърдите, гърба, в гънките на гениталиите, по окосмената част на главата, зад ушите, по лицето. Появяват се рязко очертани петна с розово-жълт до червено-кафяв цвят. Те са покрити с характерни люспи, които се лющят. Пациентът чувства парене и сърбеж.

За да се постави правилна диагноза и да се овладее обострянето, е необходима консултация с дерматолог.

Психози

Макар че светлата част на деня става по-дълга и има повече слънце, организмът трябва да се нагоди към нов сезон и това му действа депресиращо. Когато човек е подложен и на напрежение в работата или в личния си живот, може да стане нервен и раздразнителен.

Съветът е да спазва балансиран хранителен режим, да спи достатъчно – не по-малко от 7-8 часа през нощта, и да се разхожда колкото може повече.

Женски екстри

През пролетта могат да се изострят и някои здравословни проблеми, от които по-често страдат жените отколкото мъжете. Едно от тях е световъртежът заради резките температурни колебания, които предизвикват промени в кръвообращението и засягат вестибуларния апарат. Жените са по-уязвими заради хормонални фактори, свързани с месечния цикъл.

Те по-често страдат и от анемия. Това е състояние, при което организмът не произвежда достатъчно червени кръвни клетки и/ или хемоглобин. Анемията може да е желязодефицитна, фолиеводефицитна, витамин 12-дефицитна. В началния етап протича безсимптомно, но признак е усещането за отпадналост, което особено се засилва през пролетта.

Има ли анемия и какъв вид е може да се установи с изследвания на кръвта. Състоянието се коригира чрез подходящ хранителен режим и добавки, които доставят на организма необходимите количества желязо и витамини.

Циститът също е типична женска болест. Той може да идва от не-лекувана бактериална инфекция и да се обостри през пролетта. Честите позиви за уриниране, паренето и болките могат да се дължат на преохлаждане, понеже дамите са побързали да облекат по-леки дрехи.

Нужна е консултация с лекар, който да установи причините. Инфекцията трябва да се лекува, защото има риск бактериите да проникнат през пикочните пътища до бъбреците.

Източник: www.askdrsears.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts