18

фев.

Интуицията – загубена по пътя на еволюцията

Всеки човек ли притежава т.нар. „шесто чувство“? В какво се състои това умение и може ли да се развива?


ИНТУИЦИЯ – ЩО Е ТО?

Учени и езотерици смятат, че интуицията е скрито чувство, което човекът частично или напълно е изгубил в процеса на еволюцията. То става излишно, защото живеем в свят, който напълно се контролира от разума. Постиженията на научно-техническия процес ни позволяват да живеем комфортно и да не се страхуваме за живота си.

На далечните ни предци са били нужни остър слух и зрение, за да усетят навреме опасността. Умението да се наблюдава природата и да се правят съответните изводи, е един от главните критерии на естествения подбор. Тези, които не умеят да четат тайните знаци на заобикалящия свят и да усещат опасността отдалеч, загиват.

С времето необходимостта на средностатистическия човек от „шесто чувство“ изчезва. Колкото по-силен във всяко отношение става човекът, толкова повече технически средства за защита от враждебния свят се появяват у него и по-малко му се налага да прибягва до интуицията си. Сега тази дарба в съвършенство владеят малцина….

Всъщност според учените

ВСИЧКИ СЕ РАЖДАМЕ С ТОВА УМЕНИЕ

Но едни го развиват и му се доверяват, други го губят през живота си. Хората с добре развита интуиция най-често се отличават с изтънчена душевна организация. Но не бива да ги определяме като истерични или мнителни. Обратно, те отлично владеят емоциите си: умението да се вслушват във „вътрешния глас“, концентрация и постоянно самоусъвършенстване – така може да се охарактеризират хората с развита интуиция.

Напълно възможно е да се научим

ДА СЛУШАМЕ ШЕСТОТО СИ ЧУВСТВО И ДА ГО РАЗВИВАМЕ

Но логиката и разумът не помагат. Обратно, колкото повече личността се опитва да подчини живота и действията си на логиката, толкова по-малка е вероятността нейният „вътрешен глас“ да се прояви. Разумът потиска интуицията, а логиката е безпощадна и не оставя никакви шансове за разкриване на вътрешния потенциал.

Ако човек отрича духовната и нематериална съставка на света, той не може да развие интуицията си. Но на такива хора това не им е и нужно. Еволюцията отново поставя всичко по местата. Едни в живота си са водени изключително от материалните си интереси, други се стараят да разберат висшите светове, да разкрият нови знания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts