4

юни

Интересната история на френския десерт парфе + рецепта

Парфе е френски десерт със 100-годишна история

Parfait (парфе), в превод от френски, означава красив, безупречен. Да стане перфектно парфето не е лесно, ако държите на класическата рецепта.

Приготвя се чрез охлаждане на бита сметана, не се пече. Съставът му обаче е доста по-богат. Към разбитата със захар сметана се добавят подсладени разбити жълтъци на водна баня, за да се сгъстят. Трябва да има и ароматни компоненти, които придават уникален вкус -плодови пюрета, ванилия, кафе, шоколад.

Рецепта на парфето е създадена от Жул Гуфе, легендарен готвач и сладкар

През 1867 г. той приема предложение от Александър Дюма и барон Брис да стане главен готвач на жокейския клуб в Париж. Докато заема тази позиция, пише книги, които му осигуряват известност. Повечето са преведени на английски от брат му Алфонс Гуфе, главен сладкар на кралица Виктория. В първата е публикувана рецептата на парфе.

По онова време във Франция нямало хладилници, нито фризери

Затова използвали обикновен лед. В основата на десерта е разбита смес от захарен сироп, яйца и сметана. Високото съдържание на мазнини прави възможно създаването на ефирна структура. По време на разбиването сместа се охлажда върху купа със сняг или лед. Така няма време сметаната да образува водни кристали и се получава деликатна текстура.

Американците, които също обичат този десерт, предпочитат да смесват много повече съставки в парфето. Те включват гранола (мюсли, ядки и мед), кисело мляко, ликьори и дори желатинови пълнители за по-сигурно стягане. Отгоре американската версия обикновено е гарнирана с бита сметана.

Вариант на парфето е известният никербокер

Името е дадено от първите холандски заселници, основали Ню Йорк. Десертът обикновено се сервира във висока конична стъклена чаша и се яде с дълга десертна лъжица. Рецептата е записана за първи път през 20-те години на миналия век и съдържа сладолед, сметана, плодове и малки целувки. Всички тези съставки се редуват на слоеве. Отгоре десертът се гарнира с ароматен сироп, ядки, бита сметана и понякога череши.

Когато в Обединеното кралство си поръчате парфе обаче, бъдете готови да ви сервират деликатен пастет, който британците правят от пилешки или патешки черен дроб, облагородявайки вкуса му с ликьор.

Друг вариант за парфе е сметаната да се замени с разбити белтъци, но тогава консистенцията му е по-шуплеста.

Парфето трябва да престои във фризера 2-3 часа

Препоръчително е да поставите натрошен лед отстрани и отдолу, това ще улесни бързото замразяване. Но не го оставяйте твърде дълго, ще стане на сладолед, и то с кристалчета, а не плътен и кремообразен.

Точно заради тези капризни подробности мнозина предпочитат да направят парфето с желатин или агар-агар и да го охладят в хладилника.

Ягодово парфе

Продукти: За блата -1 яйце, 3 с.л. захар, ванилия, настъргана лимонова кора, 3 с.л. брашно, бакпулвер на върха на 1 ч.л.; за крема – 500 г ягоди, 400 г заквасена сметана, 1 ч.ч. течна сметана, 200 г захар, ванилия, 15 г желатин на гранули, 3 белтъка; за глазура – 500 г ягоди, 3 с.л. сладко от червени плодове, 4 с.л. захар, 1 г желатин, по желание 1/2 бурканче сладко от червени плодове.

Приготвяне: За блата разбийте яйцето със захарта, докато стане на гъст крем. Добавете лимоновата кора и внимателно разбъркайте брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Загрейте фурната на 170 градуса. Сипете тестото в тортена форма с размери 24 см, покрита с хартия за печене. Загладете и изпечете за няколко минути до порозовяване.

Разбийте на сняг белтъците

Постепенно прибавете половината от захарта, като продължавате да разбивате, докато получите лъскави твърди връхчета.

Пасирайте ягодите и ако желаете, претрийте пюрето през цедка, за да отстраните семките.

В купа разбъркайте с бъркалка двата вида сметана с останалата захар. Прибавете ванилията и ягодовото пюре. Разтворете желатина в малко вода на водна баня и го сипете при сметаната и ягодите. Разбъркайте добре. Накрая добавете с внимателно разбъркване разбитите белтъци.

Стегнете блата с ринг за торта и сипете вътре крема. Ако желаете, може да намажете тънък слой сладко върху блата, преди да сипете крема. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника, за да се стегне.

За глазурата накълцайте ягодите. Смесете ги със сладкото и захарта. Добавете желатина, разтворен в малко вода на водна баня, и разбъркайте. Залейте парфето с ягодовото желе и оставете за още няколко часа в хладилника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts