21

апр.

Изцерителната сила на православните икони: коя икона какво лекува и за какво помага

Иконата е уникално явление. В храмовете те са стотици. Но как да се ориентираме коя ни е нужна?


СЕДЕМСТРЕЛНА

Това е най-силната икона за защита на дома и на човека, от зли и завистливи хора, от уроки и проклятия. Примирява враждуващи, носи мир и разбирателство. В дома трябва да се поставя срещу входната врата, за да вижда очите на човека, който влиза в него. Преди да сложите иконата на мястото й, произнесете молитва. Впоследствие обърнете внимание кой от вашите познати е престанал да ви посещава…

НЕОПИВАЩА ЧАША

На тази икона се молим за всички грешници и се обръщаме към неизчерпаемия източник на духовна радост и утешение. Неопиващата чаша на небесната помощ и милосърдие е предназначена за тези, които се помолят с вяра. Тя носи богатство в дома, изцелява от пагубни пристрастия – пиянство, наркомания, хазарт.

ЦЕЛИТЕЛНИЦА

Тази икона може да се разпознае по изображението на Богородица до постелята на болен човек. Слави се с чудеса на изцеление от различни душевни и физически недъзи още в края на XVIII в.

НЕОЧАКВАНА РАДОСТ

Това е икона за опрощаване на греховете и благодарно изцеление. Пред нея се молят за заблудените души, за да се върнат те в правия път, за здраве и благополучие на деца, за изцеление от глухота и болести на ушите, за запазване на любовта и съгласието в брака.

ТРОЕРУЧИЦА

Този чудотворен образ на Божията майка е създаден през VIII в. в чест на преподобния Йоан Дамаскин – църковен песнописец, оклеветен невинен. Пред иконата се молят за излекуване на болки в ръцете или наранявания, за избавяне от пожар, както и от болести, скърби и мъка.

СКОРОПОСЛУШНИЦА

Образът е изписан през X в. Пред тази икона се молят, когато е нужна бърза и неотложна помощ, за изцеление от душевни и телесни недъзи, в това число паралич, слепота, ракови заболявания. Молят се и за раждането на здрави деца и за освобождаване на пленени.

ВЛАДИМИРСКА

Тази икона е дело на евангелист Лука. Смята се за един от най-почитаните образи на Пре-света Богородица. Пред иконата са короновани царе и се избират първосветители. Пред нея се молят за смирение на враждуващите, за смекчаване на зли сърца, за изцеление от немощ – телесна и душевна, както и за изцеление от бяс.

СЕРАФИМ САРОВСКИ

Той посвещава целия си живот в служба на Бога, основава Дивеевския женски манастир в Нижгородска губерния. Молитвата към светия отец Серафим Саровски помага при заболявания на опорнодвигателната система, гръбначния стълб, ставите.

ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Този светец е помощник на хората, чиято работа е свързана с оръжие и риск за живота – военни, полиция, пожарникари, спасители. Към тях се отнасят и спортистите, както и хората, които започват нов бизнес.

НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Той защитава от нищета и нужда. Когато иконата му се намира в дома, светецът следи в него да има всичко, пази от нужда. Николай Чудотворец е покровител на пътешествениците, шофьорите, моряците, летците и просто хората, намиращи се на път. Мощите му се намират в Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts