25

апр.

Изоставане в растежа: кога това се превръща в проблем?

Около 1/3 от децата между 2 и 18 години имат здравословни проблеми, които водят до изоставане в растежа

Повечето се лекуват, щом бъдат открити навреме, преди 8-годишна възраст. Затова медиците съветват родителите да се консултират с педиатър, ако им се струва, че детето е ниско за възрастта си.

Средният растеж на дете е между 4 и 6 см на година и при момчетата, и при момичетата.

Изоставането може да се дължи на повече от 100 заболявания. Най-често са ендокринни, синдромни, хронична бъбречна недостатъчност. Обикновено става въпрос за засегната хипофиза, която не отделя растежен хормон.

Начинът на раждане може да доведе до увреждане на хипофизата и тя да не отделя растежен хормон. Няма доказано опасен начин – може да се случи увреждане, ако раждането е травматично, дълго или многр късо, седалищно – или със секцио.

Има и над 10 аномалии в генетичната молекула на растежния хормон, които го правят недейсгващ. Усложнения след менингит и възпалителни заболявания също крият рискове. Понякога тумори или кисти увреждат хипофизата и трябва да се отстранят.

В тези случаи се прилага лечение с инжектиране на растежен хормон. То може да продължи до 18 години и има много добър успех. Плаща се от здравната каса.

Растежният хормон се поставя всяка вечер подкожно. Лекарите обучават родителите да го правят вкъщи с т.нар. писалка.

Ранният пубертет също е много честа причина за изоставане в ръста. При него половите хормони стимулират растежа на костите, по-рано се затварят растежните фуги и децата остават ниски. Признаците му са много подценявани от родителите, поради това закъсняват с посещението при специалист и за лечение става късно.

Този проблем се среща по-често при момичетата. Има дефектен ген, който води до появата му и който може да бъде наследен, т.е. да има фамилен ранен пубертет.

За ранен се смята пубертет, започнал преди 8 години за момичетата и преди 9 за момчетата. Симптомите, за които родителите трябва да внимават, са по-обилно окосмяване и леко увеличение на гърдите при момичетата. Разумно е бързо да заведат детето за консултация при детски ендокринолог.

В тези случаи лечението пък е чрез хормон, който блокира хипофизната жлеза и синтезирането на хормоните, стимулиращи пубертета и развитието на половите жлези. Целта е да се забави пубертетът с година-две и детето да из расте.

Лекарите съветват родителите да заведат детето при специалист, когато се притесняват от ниския му ръст, защото може да има т.нар. конституционално изоставане. Тогава нивото на растежен хормон е малко по-ниско и пубертетът настъпва около 2 години по-късно. Но за разлика от останалите, които спират да растат към 16 години, тези деца продължават докъм 18-20 и достигат нормален ръст.

Те обикновено нямат нужда от корекция на растежния хормон с медикаменти, но може да се наложи родителите да се погрижат за подкрепа или дори психологическа помощ. Тийновете, които са по-дребни от съучениците си, много се притесняват, особено момчетата.

Единствената профилактика срещу проблеми с растежния хормон е децата непременно да си лягат най-късно до 22 часа – най-голямо количество от него се отделя от този час докъм 1-2 часа.

На 5 години е добре да започнат и спортовете, които подобряват ръста -плуване, волейбол, баскетбол, хандбал, лека атлетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts