1

апр.

За резултати без нерви, превърнете ученето в игра

На повечето деца в тиийнейджърска възраст всичко започва да им се вижда тъпо

Особено тъпо е училището. И най-вече онази част от него, свързана с ученето

Една от малкото му страсти обаче са електронните игри. По тях по-често са запалени момчетата, но са любима тема и на момичетата, защото в пубертета те все по-силно се интересуват от момчетата.

Та номерът е хитро да опитате да сродите страстта на тийна към електронните игри с ученето. Сиреч, да геймифицирате образователния процес. Идва от английската дума гейм – игра.

Няма нужда да изобретявате отново колелото -проблемът не е само ваш и маса специалисти отдавна работят върху това. Има компании по света и у нас, които дигитализират уроците и упражненията за проверка на знанията.

Някои го правят с благословията на Министерството на образованието и науката, а съдържанието, което предлагат, е съобразено с учебните програми и се препоръчва да го използват и преподавателите. Трябва само да отделите време, да се разтърсите грижливо из интернет, да намерите подходящите сайтове и приложения, които прилагат иновативни решения за предметите в съответния клас.

Не мислете, че вашият тийн си ги знае. Може толкова да не му се учи, че да пропуска покрай ушите и очите си подобна информация. Може и бунтарски да я е отхвърлил, ако я е препоръчала госпожата в училище. Вашата работа е да му я“ продадете“ атрактивно.

Първият ви шанс е изненадата. Тийнейджърите по правило смятат родителите си за „изкопаеми“. Като се покажете осведомени за нещо модерно, синът или дъщеря ви ще зяпне от почуда и ще изпита уважение. Направо ще се изуми, като чуе, че приемате геймификацията -т.е. ученето по игрови начин. Изненадата и уважението ще парират другите чувства, които са неделими от пубертета – желанието за съпротива срещу всичко, що искат родителите, и нежеланието за учене.

Веднага използвайте постигнатия ефект и се включете в играта. Никакво изпращане на списък с линкове за сайтове и приложения. Предизвикайте сина или дъщеря си да ги разгледате заедно, за да пробвате вие какво си спомняте от гимназиалното си образование. Примерно изпитайте се по биология, без да четете урока. Вероятно ще се провалите на теста и детето ще ви се смее. Може да му позволите да ви подсказва. Или пък да прочетете няколко пъти информацията и после отново да направите упражненията. Като се съсредоточите, сигурно ще се справите по-добре. Така ще покажете, че наистина сте модерни родители, които не се страхуват да покажат невежество, но веднага вземат мерки, за да го преборят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts