3

сеп.

Защо трябва да изсипвате супена лъжица сол в кухненската мивка всеки ден?

Този прост лайфхак ще бъде от помощ на всяка домакиня. И няма да ви трябва нищо повече от малко сол

Всеки се е сблъсквал със запушени тръби. И това се случва не само в онези къщи, където има стари инсталации, но и в новите сгради. Много често се дължи на неразтворими остатъци под формата на косми и остатъци от храна, а също и мазнини – те обгръщат тръбите, „замръзват“ там и правят проходите твърде тесни, за да може водата и дребните боклучета да преминава без проблем.

От това страдат тоалетната чиния и мивките в банята и в кухнята. Но най-много проблеми запушените тръби създават в кухнята. Всъщност, в тази част от дома домакините готвят и изсипват в мивката дори онова, което очевидно не си струва да се изсипва там – мазнина от тигани, остатъци от слънчогледово масло и парчета храна. Всичко това след време полепва по тръбите и запушва канализацията.

Разбира се, за отстраняване на проблема можете да използвате различни инструменти, кабел или водопроводни услуги. Само една супена лъжица сол обаче може да реши проблема бързо и лесно. Как точно – ще ви разкажем в днешната статия.

Как малко сол помага при запушени тръби?

Сол има в шкафчето на всяка домакиня. Но малко хора знаят, че може да се използва не само за готвене. Солта може да бъде и отличен дезинфектант, да абсорбира мазнини, мръсотия и неприятни миризми и да помогне при механичното почистване на тръбите на мивката.

Можете също така да изсипете сол в тоалетната чиния и мивката в банята, защото това ще ви помогне да се справите със запушването. Същото важи и за сифона. И така, има няколко рецепти как да почистите канала с със сол. За първите две, които ще обсъдим по-долу, ще ви трябват и още няколко помощни вещества.

Метод номер 1 за почистване на канала със сол

  • Изсипете чаша сода за хляб в канала на мивката (ако почиствате тоалетната, ще ви трябват две чаши).
  • След това се залива с 2-3 литра гореща вода.
  • Изчакваме 15 минути, след което промиваме тръбите с още 5 литра гореща вода.

Метод номер 2

  • Смесете чаша сол и сода за хляб в отделен съд. След това изсипете тази смес в канала.
  • Добавете още 3-4 супени лъжици оцет в мивката и оставете всичко за 2 часа, след което изплакнете тръбите с обикновена вода.

Как да използваме солта за предотвратяване на запушвания

Методите, които описахме по-горе, могат да помогнат, ако вече се е образувало запушване. Ако обаче искате да предотвратите появата му, можете да използвате още по-прост метод. Всеки ден преди лягане изплакнете тръбите с гореща вода и след това добавете там само една супена лъжица обикновена готварска сол.

За една нощ солта ще премахне всичко от вашите тръби, което може да ги запуши. За по-голяма ефективност можете да добавите и супена лъжица препарат за миене на съдове в канала заедно със солта. В този случай няма да се страхувате и от неприятни миризми, освен от запушвания.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts