26

юли

Защо трябва да изберете разтворимо пред кафе на зърна?

Какви са ползите от разтворимото кафе и за кого точно е полезна такава напитка?

Често разтворимото кафе се смята за лошо и вредно от повечето хора. Затова предпочитание се дава на прясно свареното кафе. Всъщност, разтворимото кафе е същото онова кафе от зърна, само че получено по по-сложен начин. Почиства се, вари се, изпарява се, суши се.

Каква е ползата?

По правило кафето се пие за ободряване. И в този случай разтворимата напитка губи от прясно смелените и сварени зърна.

„Кофеинът ни зарежда с енергия, той повишава мозъчната активност, ставаме по-активни, мислим по-добре. Ако сравним съдържанието на кофеин в разтворимо и кафе на зърна, то в това на зърната той е един и половина пъти повече – 40 милиграма срещу 26 милиграма в разтворимото”, подчерта кардиологът Херман Ганделман.

Кофеинът обаче има диуретичен ефект

Използването на прясно смляно и сварено кафе през лятото в жегите може да доведе до сериозна дехидратация, подчерта кардиологът. 30 минути след консумация на такава напитка човек ще иска да отиде до тоалетната. И този факт трябва да се вземе предвид при планирането на разходки и други мероприятия, които предполагат липсата на тоалетна.

Д-р
Херман Ганделман

„Ако искате да подремнете през деня, може да използвате този ефект. Пийте кафе, сложете главата си на възглавницата и след 20-30 минути ще се събудите заради това, че ще искате да отидете до тоалетната “, предупреждава д-р Ганделман. Специалистът припомня, че ободряващият ефект на кафето трае само около 15 минути, така че спането след като човек е пил кафе не е чак толкова невъзможно.

Хипотензивният ефект се основава на диуретичния ефект на кафето

Лекарят отбеляза, че убеждението, че кафето повишава кръвното налягане, също е грешно. „Механизмът е следният: когато пием кафе, пулсът леко се ускорява и налягането може да е малко по-високо. Но, малко след това се налага да отидем в тоалетната, губим вода и съответно кръвното налягане спада“, обясни д-р Ганделман.

Има още един нюанс. Кафето на зърна съдържа кафестол

„Доказано е, че това вещество повишава нивата на холестерола с 8-10% при редовна консумация на кафе. Съответно, рискът от развитие на атеросклероза се увеличава. И най-важното е, че кафестол практически не се съдържа в разтворимото кафе – той е 24 пъти по-малко, отколкото в прясно смляното и сварено кафе“, казва кардиологът.

Затова, ако човек има сърдечно-съдови заболявания, трябва да пие разтворимо кафе, обобщиха лекарите.

Какви дози кофеин не са безопасни за здравето?

Консумацията на високи дози кофеин (400-800 mg еднократно) причинява безпокойство, нервност, треперене, безсъние и тахикардия.

Дългосрочният прием на кофеин предизвиква каскада от физиологични процеси при пациенти с мигрена, което води до влошаване на главоболието.

Какви храни съдържат кофеин?

Кофеинът е най-популярната и широко използвана активна хранителна съставка, като до 80% от населението консумира ежедневно храни, съдържащи кофеин. Разбира се, една от най-популярните кофеинови напитки е кафето. Кофеинът се съдържа и в чаените листа, гуараната, какаото, шоколада, хранителни добавки, безалкохолни и енергийни напитки.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts