10

мар.

Защо повечето диети препоръчват пълнозърнест хляб?

Всяка диета препоръчва да ядете пълнозърнест хляб

Защо е толкова полезен той, само в по-ниската му калоричност ли е причината?

Зърното се състои от три части: зародиш, който е малка витаминна бомба; ядро, което съдържа захари и нишесте; външна обвивка, която го защитава.

Зародишът дава живот на растението, в него се съдържат витамини от В група, Е и микроелементи. В грубата обвивка също има ценни вещества като целулоза, лигнини (неразтворими влакна) и пектини (разтворими).

Но частите на зърното, които се използват за производството на бял хляб, са зародишът и ядрото. Така се губи всичко полезно от обвивката. Учените са изчислили, че в резултат на това изчезват 86% от витамин В1, 80% от ВЗ, 60% от витамина на спокойствието В6,70% от фолиевата киселина, 84% от желязото, 71% от магнезия, 71% от цинка, 68% от фибрите.

Има разлика между пълнозърнест хляб и черен хляб

В първия присъстват зародишът и обвивката. Във втория ядрото не се прочиства толкова много като в белия.

Има още ползи от пълноценното използване на пшеницата. Пълнозърнестите продукти от нея потискат апетита, по-добре засищат, влияят благоприятно на микрофлората в стомаха, нормализират храносмилането. Триците – т.е. обвивката, поглъщат вредните вещества и токсините, подпомагат изхвърлянето им от организма.

Още по-полезен е хлябът, произведен от покълнали зърна

Така няколко пъти се увеличава съдържанието на витамин Е. Количеството на В е 6 пъти повече. Нарастват и жизненоважните микроелементи.

Източник: golos.ua

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts