29

юли

Защо не трябва да се перат дрехи на 40°C

Ако не искате да се сбогувате с любимите си дрехи, по-добре е да разберете всички тънкости предварително

Съвременните домакински уреди правят живота много по-лесен. Производителите непрекъснато експериментират за подобряване на технологията и разработват нови режими на пране, за да осигурят максимална ефективност и лекота на използване.

Но сред различните температурни настройки има една мистерия, която ви кара да се чудите. Защо повечето домакини, въпреки всички предоставени им възможности, предпочитат да перат на 40 градуса? В крайна сметка това далеч не е най-добрият избор, както може би изглежда, и ние ще разкажем защо.

Размножаване на бактерии

Ако перете повечето дрехи на 40 градуса, тогава те несъмнено ще миришат добре. Но въпреки своята свежест, ще съдържат само 15% по-малко бактерии, отколкото докато са били мръсни. Оказва се, че ниските температури при пране са безсмислени.

За да предотвратите оставането на различни микроорганизми, прахови акари и E. coli върху дрехите, трябва да ги програмирате прането с по-гореща вода. А за да предотвратите възпроизвеждането им в самата машина, не забравяйте за циклите на пране при 90 градуса (която, разбира се, не е подходяща за всички видове дрехи).

Принцип за отстраняване на петна

Сега грижата за нашата планета набира все по-голяма популярност. И когато става дума за упорити петна, температурата на водата, противно на общоприетото схващане, не е на първо място. Най-важни са скоростта на въртене на барабана, количеството и качеството на праха.

Съвременните модели перални машини имат система за подаване на кислород. С негова помощ всички замърсявания, които са се настанили във влакната на тъканите, се изпират без особени затруднения. Този подход намалява значението на температурата на водата при премахването на петна.

Не всяко петно ​​може да се отстрани чрез пране при 40°C. Така че не се изненадвайте, че дрехата след такова почистване все още остава мръсна.

Пестене на енергия

Със сигурност много хора знаят, че пералните машини вземат студена вода за отопление. По време на работа водата се загрява до определена температура. И колкото по-висока е, толкова повече енергия е необходима за загряването му. Същото може да се каже и за обема на водата.

Ако семейството иска да спести пари, тогава най-добрият вариант би бил да намали температурата само с 10 градуса. Тази малка промяна ще намали сметката за електричество. Като общо правило, ежедневното пране обикновено не изисква вода да се загрява над 30°C. Но както стана ясно, това не гарантира, че дрехите ще бъде почистени от мръсотия по идеален начин.

Нелогично използване

Майсторите на перални единодушно ще кажат, че изборът на 40-градусово пране не винаги има смисъл. Ако тъканите не са достатъчно замърсени, тогава 30 е достатъчно. При силно замърсяване обаче е необходима по-висока температура.

За да не прегреете водата и да не завъртите барабана напразно, важно е да следвате препоръките на производителя и да изберете оптималната температура в зависимост от степента на замърсяване. В крайна сметка основното е висококачественото изпиране и поддържането на дрехите в перфектно състояние.

Изключение

Както вече разбрахте, ако дрехата е силно замърсена, прането на 40 градуса няма да помогне. Има обаче изключения.

Когато я поставяте в пералнята, обърнете внимание на етикета. За много тъкани се препоръчва да се използва само деликатен цикъл при температура не по-висока от 30 ° C, тъй като твърде горещата вода може да повлияе неблагоприятно на състоянието на артикула. Така цветът на тъканта рискува да избледнее, а структурата да пострада. Затова е по-добре да следвате препоръките на етикета и да използвате по-подходящи програми за пране, за да поддържате състоянието на дрехите ако не перфектно, то поне идеално.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts