24

окт.

Защо категорично не трябва да затопляте млякото в микровълновата

Пиенето на млякото, когато е топло е много по-приятно, но за постигане на оптимална температура все пак е по-добре да използвате печка

Когато микровълновите станаха повсеместни, това направи живота на хората много по-лесен. Вече няма нужда да слагате храната в тиган, да я загрявате на котлона и да я слагате в чиния. Микровълните също така се използват за нагряване на течности, размразяване на храна и дори за готвене като цяло.

Но не всеки продукт може да бъде подложен на такава топлинна обработка. Например експертите отдавна твърдят, че млякото не трябва да се нагрява по този начин. Ще ви научите защо това не трябва да се прави от нашата статия.

Принцип на работа

Първо, струва си да разберете принципа на работа на микровълновата фурна. И така, този домакински уред работи с магнетрон. Именно това ви позволява да създавате микровълни от електромагнитно поле, което от своя страна започват да влияят на нагретия продукт. Влизащите в него водни молекули се движат по-бързо и генерират топлина. Така се повишава температурата на течностите, които поставяме в микровълновите фурни.

Мнението на учените

Учените са провели огромно количество изследвания за опасностите от микровълновите фурни. Има експерти, които са на мнение, че този домакински уред ускорява процеса на разграждане на продуктите. Следователно, в продукти като например месо, овесена каша и мляко, при нагряване в микровълнова печка се образуват канцерогени. И те са основната причина за рак.

Течностите, които не трябва да се нагряват в микровълнова печка, включват и кърмата. Често майките го изцеждат в шише за бебето. За да поддържат оптималната температура на млякото, го загряват във фурната. Но това не бива да се прави, тъй като при излагане на микровълни аминокиселината се трансформира в изомери, които са вредни за бъбреците и нервната система.

И какво друго?

Сред негативните последици от загряването на мляко в микровълновата е разрушаването на полезните съединения вътре в продукта и образуването на патогенни, които имат лош ефект върху здравето.

Разбира се, има и редица учени, които твърдят, че микровълновите фурни не представляват никаква опасност и техните вълни не влияят по никакъв начин на състава на продуктите. Преди няколко години обаче в Испания беше проведено проучване, което показа, че броколите, загрети в микровълнова фурна, губят 98% от полезните си свойства. Така че, преценете сами какво се случва след такава топлинна обработка с млякото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts