30

окт.

Защо не трябва да гладите спалното бельо: учените направиха шокиращо откритие

Спалното бельо излиза от пералнята измачкано и не чак толкова приятно за гледане

И заради това, както и поради вече установени навици, повечето от нас бързат да изгладят спалното бельо.

Както се оказа, прекомерната педантичност на домакините може да има лош ефект върху здравето и благосъстоянието.

Спомняте ли си как майка ви обясняваше – като го изпереш, изглади го! И, особено когато бяхме деца измисляхме какви ли не оправдания: ютията – счупена, токът спрял… О, само ако знаехме тогава, че учените са били на наша страна и почти твърдо заявяват, че да се глади спалното бельо не е добра идея…

Спалното бельо, което е изгладено, вреди не само на този, който го е обработил с ютията

Освен това велики умове (разбира се, британски) са открили, че прекомерната педантичност на домакините по въпросите на гладенето може да има лош ефект върху благосъстоянието на спящите…

Експертите твърдят, че след гладене тъканта става прекалено плътна, което пречи на въздуха да проникне в кожата и се губи способността да абсорбира влагата по време на сън (кой от нас никога не се е потил през нощта). Това ще има лош ефект върху здравето на хората, които често-често предпочитат да спят на изгладено спално бельо.

Но какво да кажем за децата и изгладеното спално бельо?

В края на краищата термичната обработка, наред с други неща, спасява и от микроби. Тук учените съветват да използвате парна ютия. Това позволява на изгладеното бельо да действа като дезинфектант, без да докосва горещата повърхност на тъканта.

И ако тези аргументи все още нямат ефект върху вас, тогава експертите имат още няколко на склад. Например, според наблюдението на психиатрите, хората, които са свикнали да спят на прясно изгладено спално бельо, са по-податливи на критика и я възприемат неадекватно, с голяма доза негодувание.

Такива хора отделят много усилия за възпитателна работа (по-често на другите, но не забравят и за самовъзпитанието), както и да идеализират другите хора, поради което често остават сами… Изводът е елементарен! Искате ли да се задомите възможно най-скоро? Пропуснете гладенето и прекарайте това време с някой мъж, докато си говорите сладки и приятни неща.

Между другото

Това не е единствената домакинска работа, която учените проучват. Изследователите твърдят, че е вредно да оправяте леглото си сутрин, поне не веднага. Трябва да дадете време на чаршафите да изсъхнат – върху тях все още остават някакви частици влага.

Освен това и готвенето е вредно – жените, които стоят дълго време до котлона, по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания. А ако приготвяте ястията на газов котлон трябва да бъдете още по-внимателни. Това по принцип увеличава риска от развитие на рак на белия дроб. Дали вярвате или не, зависи от вас да решите.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts