1

ное.

Защо момичетата с дълги коси трябва да се решат седнали?

Възможно е при разресване на дългите си коси момичетата да загубят съзнание

Състоянието е известно в медицината като Hair-Grooming Syncope.

То е сравнително рядко и е характерно за възрастта от 5 до 16 години. Почти не се среща при момчетата. Вероятно причината е, че момичетата имат дълги коси, които се оплитат.

Разресването, постригването, изправянето, сушенето на косата стимулират чувствителните нервни окончания в кожата на
главата и могат да отключат пристъпа, посочват лекарите. Те обаче не оценяват състоянието като много опасно, макар че понякога е придружено с конвулсии.

Т.нар. синкоп може да е свързан с резки спадове в кръвното, особено ако ресането е сутрин, преди детето да е закусило. По-разумно е първо да хапне и да пие нещо, а след това да се занимава с прическата си. Освен това то трябва да е седнало, а не право.

Щом решите косите на дъщеря си и тя поиска да спрете, за всеки случай прекъснете за малко, колкото и да бързате за излизане, съветват специалисти.

Възможно е не да капризничи, а наистина да й прилошава и ако продължите, рискувате да се стигне до припадък. При оплаквания от внезапен световъртеж, притъмняване, замъглено виждане, главоболие сложете детето да легне, повдигнете краката му по-високо от гърдите и му дайте да пиете вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts