17

май

Засадете мента! Какво лекува ароматната билка

Листата от прясна мента са чудесен начин да подобрите вашето здраве, състоянието на кожата и да придадете нов вкус на познатите ястия

Тези, които засаждат мента сега, ще получат първите издънки след 3 седмици.

Каква е ползата?

Хората са познавали лечебните свойства на ментата още по времето на Авицена. Великият лекар пише: „Ментата помага при главоболие и подуване на корема, намалява потта и затопля добре, унищожава петна по тялото и синини под очите. Листата от мента, напоени с оцет, вдигат хората, изпаднали в несвяст, а ментовият чай повишава апетита и спасява от къркорене в червата.“

Съвременните лекари ценят ментата заради голямото й количество фитонциди – вещества, които имат противовъзпалително и антимикробно действие

Прясната мента се събира през лятото – от април до септември, но сухи листа от мента, ментово масло и тинктури могат да бъдат намерени на рафтовете на аптеките през цялата година.

Листата от мента съдържат много ментол, така че ментовите тинктури и етеричното масло се използват като локално средство за облекчаване на болката. Когато се прилага върху кожата, ментолът дразни нервните окончания, причинявайки усещане за студ. В този случай повърхностните съдове се стесняват, а съдовете на вътрешните органи се разширяват рефлекторно. Поради това свойство ментата може да се използва за облекчаване на спазмите.

Къде да засадите ментата?

Мента се нуждае от слънце. Развива се много слабо на сенчести места. Още на 3-та година след засаждането започва да намалява добива, а след това ментата трябва да бъде пресадена. Ако не е възможно да се пресади ментата през 4-тата година, на мястото се слага компост и минерални торове.

Ментата практически не дава семена. Засажда през пролетта с разсад и коренища. Именно сега е моментът да подредите „легло“ от мента на перваза на прозореца.

За подобряване на храносмилането

Фармацевтите извличат ментол от мента, която се съдържа в нейното етерично масло. Това етерично масло е особено богато на листа в началото на цъфтежа. Препаратите от мента се използват при спазми на стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, подуване на корема и чернодробни заболявания.

Настойка от мента

1 супена лъжица мента на 1 чаша вряща вода, оставете за 1–1,5 часа. Пийте по една трета от количеството 30 минути преди хранене като холеретично средство, което повишава апетита.

За лицето

В козметиката това растение се използва под формата на концентрирана инфузия за лосиони и тоници при кожни раздразнения, както и за изплакване на косата. Ментата влиза в състава на много шампоани. Ваните с настойка от мента не само почистват и регенерират кожата, но и повдигат настроението.

Наситнените листа от мента се нанасят върху кожата около очите за 20 минути. По този начин тъмните кръгове се намаляват или напълно изчезват.

Лосион за лице

За 50 мл. вряща вода ще са ви нужни 5 листа прясна мента, оставете да се киснат за 2 часа. След това отстранете листата и добавете сока, изцеден от една краставица. Охладете в хладилник преди да ползвате този тоник. Съхранявайте на хладно и прилагайте върху кожата до 5 дни. Този лосион е подходящ за всеки тип кожа. Почиства, ускорява обновяването на клетките и предпазва от ултравиолетово лъчение, предотвратявайки появата на лунички и петна по кожата.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts